Няколко софийски квартала протестираха заради безразборното застрояване

Няколко софийски квартала протестираха заради безразборното застрояване
БГНЕС
A A+ A++ A

Хора от няколко софийски квартала излязоха на протест пред Столична община срещу безразборното застрояване и нерешени проблеми в техните квартали, пише БГНЕС.

„Ние сме против преименуването на бул. "Янко Сакъзов" на „Конрад Аданауер” и затова сме тук, за да защитим интереса на българите, коментира един от протестиращите. Това се прави за трети път, разказа друг - Георги Георгиев, който живее там. Това преименуване, според него, е за трети път. Веднъж булевардът е бил скъсен, с „Мадрид”, а сега се прави опит да бъде скъсен и с „Аденауер”. Аз нямам нищо против нито столицата Мадрид, нито Аденауер, който е велика личност, уточни софиянецът.

„Това предложение за преименуването е отново погазване на всякакви национални интереси. Смятаме, че е недопустимо тази велика личност (Янко Сакъзов) да бъде притиснат в ъгъла по този начин скришом и тайно преименуван този булевард, коментира Светлина Йолчева. Само някаква част от булеварда ще бъде преименувана, но това се случва за трети път, негодуват живеещите там и изтъкват, че при всяка промяна на тях им се налага да си сменят личните карти. "Не може през месец да караме хората да си сменят документите за самоличност и да си променят адресната регистрация, защото се сменя името на улицата", обясни Йолчева.

В един момент, общински съветници от ГЕРБ излязоха пред сградата на общината, където са протестиращите, и напрежението ескалира. Всички започнаха да скандират "Оставка".

Протестът от улицата премина и в зала 1 на общината, където общинските съветници от групата на ГЕРБ се срещнаха с протестиращите и обсъдиха проблемите с тях. Това обаче забави началото на заседанието на Столичния общински съвет с близо 40 минути.

Хора от квартал "Симеоново" заявиха, че имат проблеми с достъпа до симеоновския лифт, проблем с канализацията, презастрояване, строи се нов затворен комплекс, който ограничава достъпа на хората до различни места и трябва да обикалят през околовръстното шосе. "Не се прави нищо", заяви мъж, живеещ в квартала.

Повечето от присъстващите протестиращи пред СО бяха от жк "Младост". Те се обявиха против презастрояването на квартала, защото вече се нарушава инфраструктурата. Имаше хора, които заявиха, че въпреки обещанията строителството да спре, то продължава и вече е трудно дори да се живее в Младост. "Не става въпрос само за презастрояването и зелените площи", заяви един от протестиращите и добави, че има и доказателства за това, че се излива бетон върху тръби.

Общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев, каза, че за да има добра среда за живот трябва да има правила и норми. Тези правила за записани в ЗУТ и на базата на тях се приема устройствен план. Всички сме на едно мнение, че трябва да се живее в по-добри градски условия.

Съветникът от ГЕРБ Силвия Христова каза, че тяхната група иска законодателни промени в Закона за устройствения план и промени в Закона за устройство на територията. Трябва да се запазят зелените площи и да се спре застрояването на междублоковите пространства.

Общинските съветници казаха и че е разпоредена проверка на разрешителните в Младост. Протестиращите обаче искаха да разберат дали докато текат тези проверки, ще продължава да се строи. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници