Кметът на Пловдив: Москов ми каза, че ще ни спре клиничните пътеки, ако не се отреже главата на управителя на онкоцентъра

Кметът на Пловдив: Москов ми каза, че ще ни спре клиничните пътеки, ако не се отреже главата на управителя на онкоцентъра
БГНЕС
A A+ A++ A

На общинска сесия, преминала при изключително висок емоционален градус, днес пловдивските съветници приеха оставката на управителя на Комплексния онкологичен център д-р Красимир Вальов, като промените в обстоятелствата буквално се следваха една друга по петите в последния момент, пише БГНЕС.

Проблемът с предприетата от неназовани сили чрез една медия атака се разреши в крайна сметка в духа на поговорката "Вълкът сит и агнето цяло".

Пленарната зала бе претъпкана с персонала на две здравни заведения - Онкологичния център и Първа градска болница, чийто управител също подлежеше на смяна. Лекарите протестираха срещу предложението на зам.-кмета Розалин Петков д-р Вальов да бъде освободен "в интерес на работата", но малко след това дойде новината, съобщена през сълзи лично от кмета, че д-р Вальов сам е подал оставка тази сутрин. Нещо повече, в момента той е на болнично лечение след микроинсулт, така че предложението за оставката беше преформулирано като "по здравни причини".

Речта на кмета Иван Тотев предизвика бурни аплодисменти. Първоначално той беше толкова емоционално напрегнат, че успя само да каже за подадената сутринта оставка, разплака се и излезе от залата. След кратко прекъсване се върна и беше вече овладян. Нещо повече, разкри детайли от масираната атака. "Как се чувства един кмет, когато му се обади здравният министър с думите - "Или му режете главата на управителя или ви спирам клиничните пътеки?", попита той. После добави, че министър Москов е готвел законопроект за спиране на клинични пътеки със задна дата. Министър-председателят пък в интервю за медиите призовава общинските съветници от ГЕРБ да гласуват за отстраняване на управителя, иначе няма да бъдат вече съветници от ГЕРБ. "Стига сме управлявали през медиите", призова Тотев, "този случай е просто върха на подобен начин на политика". Той каза още, че д-р Вальов сам се е принесъл в жертва и заслужава уважението на всички. Кметът се закани и Пловдив да стане първият град в страната, който се опълчва срещу решения, взети в центъра, когато някой на някого нещо е казал. "Това не е феодална провинция, за да ни казват от София какво да правим и как да го правим, без да имат и най- малко понятие как стоят нещата", каза той.

В крайна сметка оставката бе гласувана заради настъпилата промяна в здравословното състояние на лекаря. Той сам посочва за свой наследник д-р Марияна Янева, зам. управител и началник на Лъчекомплекса към Онкологичния център.

Доста от присъстващите медици от Комплексния онкологичен център, който за по-малко от две години за втори път е подложен на подобна атака, коментираха случилото се като цирк.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници