Менда Стоянова: КНСБ са предложили 7 млн. лв. за БАН и 8 млн. лв. на Селскостопанска академия

Менда Стоянова: КНСБ са предложили 7 млн. лв. за БАН и 8 млн. лв. на Селскостопанска академия
БГНЕС
A A+ A++ A

Висококвалифицираните специалисти, които работят в тези две топ институции – БАН и Селскостопанска академия не могат да просят от бюджета минималните си работни заплати. Ако те не са хората, които могат да ги изкарат, какво ще правим с тези в неравностойно положение тогава? Това изказване направи депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, пише БГНЕС.

След срещи със синдикати, Стоянова обясни, че КНСБ са предложили 7 млн. лв. за БАН и 8 млн. лв. за Селскостопанска академия и добави, че за работни заплати за БАН в Бюджет 2017 г. има допълнителни 5 млн. лв.. „Но не трябва да забравяме, че от 2017 г. стартира Оперативна програма, в която са предвидени около 600 млн. лв. за наука. Висококвалифицираните специалисти, които работят в тези две топ институции не могат да просят на бюджета минималните си работни заплати. Ако те не са хората, които могат да ги изкарат, какво ще правим с тези в неравностойно положение тогава?”, възмути се Стоянова.

Според нея, ако се погледне по-надълбоко в различните институти на БАН и Селскостопанска академия, ще се види, че има институти, които въобще не са на минимална работна заплата и добре управляват проектите, кандидатстват по тях, и хората там се чувстват реализирани, и оценени. „Има и такива, които не са менижират добре. Крайно време е и двете институции да направят съответната реформа вътре”, убедена е Менда Стоянова. „Още повече, че Селскостопанска академия притежава изключително голям ресурс от активи-земи, земеделски стопанства, които, ако са в ръцете на добър мениджър, какви добри приходи биха могли да носят, и част от тях да отиват за заплати. За мен е недопустимо да правим такова преразпределение за висококвалифицирани специалисти, чието призвание е да носят иновацията и да теглят държавата и народа си нагоре”, категоричен бе председателят на бюджетна комисия.

Относно друго предложение на синдикатите майчинството между първата и втора година да стане като минималната работна година, Стоянова заяви, че от КТ „Подкрепа” имало принципно искане и то трябва да намери решението си в следващи бюджети или в актуализация на този бюджет. „Това е сериозно перо и не му е мястото между първо и второ четене. Ние сме за вземане на мерки за решаване на демографската политика, но това не е единствено и само плащането на втората година от майчинството. Има много други неща, които са важни, паралелни и се правят, като детски градини, ясли, предучилищно образование, целодневно образование, здравословно хранене и много други неща. Не винаги и единствено всичко се свежда до 50 или 100 лв. за една година”, убедена е Стоянова.

Тя обобщи, че предложенията на синдикатите са били фокусирани в няколко области. „Един бюджет, какъвто е внесен преценява възможностите и политиките, които са заложени в програмата на правителството. Не е редно те да се променят. След 5-6 месеца ще има ново правителство, което и да е то, нека му дадем възможност да проведе политиките, с които ще спечели тези избори”, коментира депутатът от ГЕРБ.

Стоянова подчерта, че за актуализация на бюджета за тази година не само, че не се мисли, но изобщо не се налага. Тя обясни, че актуализация се прави, когато се искат допълнителни приходи да бъдат похарчени. „Всичко, което ще бъде допълнително събрано и не е включено в разходната част на бюджет 2016 г. ще отиде за намаляване на дефицита. Затова и се очаква нулев дефицит или дори излишък. Това е правилното поведение на едно правителство, още повече, когато то е в оставка”, смята Менда Стоянова.

Тя разясни, че ГЕРБ има принципно политическо решение да не прави промени в числата между първо и второ четене. „Имаме разбиране от всички наши депутати от парламентарната група, че това е правилното решение. Не е нормално един отиващ си парламент да започне да коригира политики на едно отиващо си правителство”, каза още председателят на бюджетната комисия. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници