Българският консул в Ниш: Първанов говори неистини, не съм нарушавал дипломатическия пост

Българският консул в Ниш: Първанов говори неистини, не съм нарушавал дипломатическия пост
БГНЕС
A A+ A++ A

Писмото на Георги Първанов и изявленията на неговите съпатрийци съдържат редица неистини. Невярно е, че между двата тура на изборите съм давал изявления в медиите и съм извършвал предизборна пропаганда, пише БГНЕС.

Това се казва в писмо на консула ни в Ниш Едвин Сугарев във връзка с Открито писмо на Георги Първанов до Бойко Борисов, в което се иска неговата оставка.

„С удивление научавам от медиите, че изразяването на гражданската ми позиция е станало повод за открито писмо на бившия президент Георги Първанов до премиера в оставка Бойко Борисов, както и за пресконференция на партия АБВ, в които се иска да бъда незабавно отзован и уволнен. Във връзка с това съм длъжен да заявя следното:

Писмото на г-н Първанов и изказванията на неговите съпартийци съдържат редица неистини. Невярно е, че между двата тура на изборите съм давал изявления в медиите и съм извършвал предизборна пропаганда.

Невярно е, че съм планирал безсрочна гладна стачка във връзка с избора на ген. Радев за президент. Настоявам г-н Първанов да посочи къде, кога и пред кого съм изразявал такива намерения – в противен случай ще потърся правата си по съдебен ред. Това внушение е откровена лъжа и накърнява доброто ми име.

Невярно е, че съм правил изявления, които „нарушават изискванията на дипломатическия пост“, тъй като добре ми е известно какво гласи чл. 50 от Закона за дипломатическата служба. Казаното пред TV Европа /интервю на 20.10 – далеч преди президентските избори, както и казаното пред BTV /17.11 – една седмица след тях/ не е изявление от името на службата, а изразява единствено гражданското ми мнение в качеството ми на наблюдател и анализатор на политическите процеси у нас в течение на над двайсет години. Ако г-н Първанов счита, че дипломатическият представител е лице, лишено по закон от граждански права, то трябва да кажа, че не приемам тази гледна точка.

Презумпцията, че моите изказвания биха могли да влошат авторитета на България и отношенията й със страни като САЩ и Русия, е нелепа и сериозно надценява възможностите на един генерален консул. Тъкмо обратното – в ежедневната си работа аз и екипът ми защитаваме тъкмо престижа на България и се борим с множество проблеми на националното ни малцинство в Югоизточна Сърбия. Резултатите от усилията ни в тази мисия са публични.

Относно искането на г-н Първанов да подам оставка се налага да припомня, че веднъж вече съм го правил като посланик в Индия – именно когато той беше избран за президент, тъй като не бих могъл да си представя, че мога да изпълнявам функциите на негов представител. Само че сега той не е президент и не следва поведението ми да е укоримо от лидер на политическа формация, получила нищожен процент на президентските избори.

Биографията ми показва, че винаги съм стоял далеч от опити за внушения и инсинуации. Констатирам със съжаление, че писма като това на г-н Първанов все още са част от политическата реалност“, се казва в писмото на Едвин Сугарев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници