Реформаторския блок с предупреждение: Мажоритарната система е опасна за България

Реформаторския блок с предупреждение: Мажоритарната система е опасна за България
http://reformatorskiblok.bg/
A A+ A++ A

Мажоритарната избирателна система с абсолютно мнозинство от два тура е опасна за България. Това заяви Димитър Делчев от Реформаторския блок, пише БГНЕС.

„Тя ще доведе до изборна система, която води до това, че в парламента ще влизат повече хора с нелегални прякори. Тази система ще е по-скъпа и повече хора ще се чувстват непредставени. Чуваме гласа на хората, които гласуваха на референдума и знаем, че мажоритарният елемент не е достатъчно силен. Най-вероятно ГЕРБ, БСП и ДПС ще спечелят от тази система, но няма да спечелят българските граждани. Призоваваме да има истински дебат за бъдещето на изборната система в България, на който домакин да бъде Народното събрание, където този въпрос ще бъде решаван”, посочи Делчев.

Антони Тренчев от РБ заяви, че е на път да влезе в НС е един закон на омбудсмана, който твърди, че възпроизвежда волята от референдума. „Заявявам съвсем отговорно, че това категорично не е така. Този законопроект не дава абсолютно мнозинство, така както хората го поискаха на референдума, той предлага обикновено мнозинство“, каза Тренчев.

Според него не е добре да се подвеждат хората, че технологично решение, каквото е смяната на изборната система, ще е панацеята и ще излекува проблемите на нашето общество и на демокрацията.

„Няма как да не признаем референдума, това не са всички български граждани, но е едно много сериозно мнозинство сред хората, които пожелаха мажоритарен елемент“, посочи депутатът от РБ. Тренчев допълни, че едно от предложенията, които сериозно обмисляли от РБ е за преференции без праг.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници