Ген. Попов похвали командирите и щабовете на учението „Щит – 2016“

Ген. Попов похвали командирите и щабовете на учението „Щит – 2016“
www.armymedia.bg
A A+ A++ A

Началникът на отбраната генерал Константин Попов наблюдава заключителния етап на двустепенното компютърно подпомагано командно-щабно учение „Щит - 2016“, което се провежда в района на Националния военен учебен комплекс „Чаралица”, пише БГНЕС.

Ученията от поредицата „Щит“ се провеждат веднъж на всеки три години и са част от подготовката на щабовете и формированията от състава на въоръжените сили на Република България. Сценарият на „Щит – 2016 г.“ е фиктивен и е съобразен с новите рискове и заплахи за националната сигурност. Целта на учението е да се направи проверка на готовността на командирите и щабовете на Въоръжените сили да планират и да проведат съвместна операция по мисия „Отбрана”, както и да създадат условия за въвеждане на сили на НАТО на територията на Република България. Ръководител на учението е заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов.

В рамките на „Щит – 2016 г.“ тази година се провежда и тренировка на интегрираната комуникационно-информационна система за управление на страната и Въоръжените сили при кризи. В тренировката участват структури на Въоръжените сили, двадесет и две държавни институции, двадесет и осем областни съвета за сигурност и прилежащите им общини, както и специалисти по отбранително-мобилизационната подготовка и комуникационни и информационни системи (КИС). Пунктът за управление на тренировката е развърнат на НВУК „Чаралица“ с възможност за информационен обмен с всички участници.

„Целта на учението е да покажем готовността за реагиране при различни видове опасности и заплахи за сигурността в страната. Включени са областните администрации и други ведомства, защото отбраната на страната не е задължение единствено на Българската армия и на Министерството на отбраната“, посочи генерал Попов пред журналисти. Той изтъкна, че по време на учението е постигната добра интеграция и взаимодействие между институциите на територията на цялата страна. По неговите думи, планираните за следващата година учения ще бъдат много по-мащабни и комплексни, а задачите, които ще се отработват ще бъдат максимално близко до реалните.

На ВИП-деня на учението присъстваха още старши комисар Константин Димитров - заместник-директор на Главна дирекция „Националната полиция“, бригаден генерал Данчо Дяков - съветник по военна сигурност на президента, генерал-лейтенант Любчо Тодоров - командващ на Съвместното командване на силите, висши офицери от Българската армия, представители на ДАНС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници