Ген. Радев: Мажоритарната система трябва се въведена разумно, защото крие рискове

Ген. Радев: Мажоритарната система трябва се въведена разумно, защото крие рискове
Нова телевизия
A A+ A++ A

"Мажоритарната система крие редица рискове, а по начина, по който в момента се предлага, може да взриви политическия модел в страната и да изкриви в значителна степен вота на избирателите", коментира пред БНР новоизбраният президент Румен Радев, пише Нова телевизия. 

"Мажоритарната система трябва да бъде въведена в България разумно", убеден е Радев.  
"Трябва да ползваме наистина добри практики. Мисля, че немската избирателна система е добра практика - тя е смесена.

Според мен трябва да има някакъв пропорционален вот в нашата избирателна система, а що се отнася до парламента - дали може, или не може в момента да изкове този нов закон, да въведе един нов Избирателен кодекс. Проблемът не е само в Избирателния кодекс. Големият проблем ще дойде в районирането на страната", коментира новоизбраният президент. 

Румен Радев посочи, че районирането може да е лесно от математическа гледна точка, но приемането му от Народното събрание няма да е лесно. 

Новоизбраният президент смята, че шансът да бъде съставен кабинет в рамките на този парламент, не е голям. Причината е, че отказът на ГЕРБ и на БСП да съставят правителство намалява шансовете за това на останалите партии в парламента.

Румен Радев заяви още, че не желае да прибързва да прави прогнози, но посочи, че било много трудно съставяне на правителство на малцинството и оттам, ако това не стане, следват предсрочни избори.

"Изхождайки от Конституцията, Плевнелиев има правото и задължението да състави служебен кабинет. И мисля, че размиването на отговорностите не е най-доброто решение", каза още Радев. Новоизбраният държавен глава смята, че изработването на нова Конституция в момента не е на дневен ред. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници