Д-р Димитров: Ваксините „Пентаксим“ са еквивалент на френските, но са опаковани от друга фирма

Д-р Димитров: Ваксините „Пентаксим“ са еквивалент на френските, но са опаковани от друга фирма
Източник: bTV
A A+ A++ A

Ваксината „Пентаксим“ не е опасна, тя е еквивалент на ваксините, които внасяхме преди от Франция. Това каза д-р Христо Димитров, зам.-председател на Районната колегия на Български лекарски съюз във Велико Търново и общопрактикуващ лекар, предаде Фокус.

Той уточни, че ваксините, които са внесена от Турция, са със същите компоненти, но опаковани от друга фирма, тоест продуктът отново е произведен от френската оригинална компания. „Тази ваксина е по-остарелият вариант, който поради съдържанието на живачния консервант, вече е забранен в Европейския съюз. Това се случи, след като бяха произведени безживачните ваксини. Просто за информация, казвам това, че преди да се появи този по-нов вариант, ваксината се използваше в целия свят. Тя се прилагаше и у нас доста години наред“, посочи д-р Димитров.

Той коментира и новият „медицински скандал“ от последната седмица, при който здравният министър получи обвинения за сделка с детски ваксини, осъществена в началото на годината. Д-р Димитров заяви, че не е на ясно какво точно се съдържа в споразуменията и договорките, но това не е и медицинската част на проблема.

„Трудно ми е да кажа кой е крив и кой е прав. На местно ниво за сега някакъв отзвук няма. При нас проблемът беше по-скоро по-рано, когато постоянно се променяше видът на ваксините, които се осигуряваха и родителите се объркваха, защото на едно дете се поставяше една, а на друго – различна. Тогава имаше недоразбирания и с графиците и календарите, но аз няма как да коментирам самите обвинения. Факт е, че се изнася някаква информация, която няма как да знаем вярна ли е или не, но се надявам органите на реда, които се занимават, да уточнят всичко“, поясни д-р Димитров.

#Пентаксим #Христо Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници