МС одобри позициите на България за заседанията на Съвета на ЕС

МС одобри позициите на България за заседанията на Съвета на ЕС
Източник: Четвърта-власт.онлайн
A A+ A++ A

Правителството одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика (формати „Транспорт“ и „Телекомуникации“), което ще се проведе на 1 и 2 декември в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба, предаде Фокус.

В областта на въздухоплаването на заседанието се очаква да бъде възприет общ подход по предложението за регламент за общите правила в областта на гражданското въздухоплаване и присъщите за тях рискове. В частта морски транспорт се предвижда да бъдат обсъдени две предложения за директиви: за изменение на Директивата за правилата за безопасност и стандартите за пътнически кораби и за системата от проверки с оглед на безопасната експлоатация на ро-ро фериботите и високоскоростните пътнически кораби по редовни линии.

Ще бъде преразгледана и Директивата относно регистрацията на лица, които плават на борда на пътнически кораби, опериращи по направление към или от пристанища на държавите членки. В сектор телекомуникации министрите ще проведат политически дебат относно преразглежданата в момента регулаторна рамка на ЕС в областта на електронните съобщения. Предстои да бъде приет общ подход относно законодателното предложение за роуминг на едро с цел да осигури изравняването на цените на дребно на роуминг услуги с националните цени от 15 юни 2017 г. 

Другата одобрена позиция на България е за предстоящо на 6 декември заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси. На него ще се търси постигането на общ подход по изменение на регламента за Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ 2.0), Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси и Европейския портал за инвестиционни проекти. Очаква се приемането на заключения относно отстраняването на пречките пред инвестициите, установени в рамките на третия стълб на Плана за инвестиции за Европа. Във връзка със стартирането на Европейския семестър за 2017 г. Европейската комисия ще представи Годишен обзор на растежа за 2017 г., Доклад за механизма за предупреждение за 2017 г. и проект за препоръка относно икономическата политика на еврозоната. Съветът ще обсъди и възможни начини за подобряването на предвидимостта и прозрачността на Пакта за стабилност и растеж.

Правителството се запозна и с резултатите от проведени две заседания на Съвета на ЕС – ЕКОФИН на 8 ноември и „Общи въпроси” на 15 ноември. В рамките на първото заседание Комисията представи новия данъчен пакет за мащабна реформа на корпоративното данъчно облагане в ЕС. ЕКОФИН обсъди и постигна споразумение по компромисното предложение на Председателството за заключенията на Съвета за критериите и процедурата, които водят до създаването на списък на ЕС с юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели. На заседанието председателят на Европейската сметна палата представи Годишния доклад за финансовата 2015 г. Във връзка с изграждането на банковия съюз Европейската комисия информира Съвета, че всички държави-членки са транспонирали директивата за възстановяването и преструктурирането на банки. Това означава, че в съответствие с пътната карта работата по спасителните мерки следва да започне, като за целта беше даден мандат за това на Икономическия и финансов комитет.

На Съвет „Общи въпроси“ беше проведена дискусия и се постигна широко съгласие по средносрочния преглед на Многогодишната финансова рамка (МФР) 2014-2020 г. Одобрено бе Съветът да започне паралелни консултации с Европейския парламент (ЕП) по проекта на бюджет за 2017 г. Съветът направи и оценка на функционирането на диалога в областта на върховенството на закона.

Европейската комисия представи своята Работна програма за 2017 г. Проведената дискусия очерта широко разбиране, че приоритетите трябва да бъдат свързани с „Декларацията от Братислава“. Резултатът от проведената дискусия ще послужи на Председателството за основа на разговорите с ЕК и с ЕП по подписването на Съвместна декларация по общите приоритети преди края на 2016 г. Съвет „Общи въпроси“ отбеляза проекта на анотиран дневен ред за заседанието на Европейския съвет (15-16 декември 2016 г.). който ще концентрира вниманието върху темите миграция, сигурност, икономическо и социално развитие, младеж и външни отношения.

#Съвета на Европейския съюз #Брюксел #ЕФСИ #Екофин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници