Георги Гергов заложил активите на Пловдивския панаир в своя полза

Георги Гергов заложил активите на Пловдивския панаир в своя полза
На 7 май Георги Гергов на практика сключва сделка със себе си, с която поставя цялата собственост на Пловдивския панаир под своя контрол, без да съобразява с държавния дял. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бизнесменът Георги Гергов е заложил всички активи на Пловдивския панаир в своя полза, докато държавата оспорва мажоритарната му собственост в съдебно дело.

Повод за залагането на активите става кредит за 14.7 млн. евро, изтеглен от Георги Гергов на името на Пловдивския панаир от Уникредит Булбанк през юни 2010 г., съобщи „Медиапул“, позовавайки се на решение, вписано в Търговския регистър на 16 май.

В тази сделка фирмата на Гергов „Пълдин туринвест“, която владее панаира като мажоритарен собственик, се явява поръчител по кредита. Сумата на заема отговаря на дела на „Пълдин“ в панаира, или малко над 50% от капитала му.

Продължението е на 7 май 2012 г., малко преди да се разбере решението на Върховния касационен съд по съдебното дело между фирмата на Георги Гергов „Пълдин туринвест“ и Министерството на икономиката.

Очаква се в близките дни ВКС да обяви дали допуска жалбата на държавата срещу решението на Пловдивския апелативен съд, което оставя панаира в ръцете на бизнесмена.

На 7 май Георги Гергов на практика сключва сделка със себе си, с която поставя цялата собственост на Пловдивския панаир под свой контрол, без да се съобразява с държавния дял.

Сключеният на тази дата договор за особен залог гласи, че ако Пловдивският панаир (т.е. Георги Гергов и държавата) не успее да погаси вноска към банката, то това трябва да стори „Пълдин туринвест“ (т.е. отново Георги Гергов).

В тази ситуация, ако панаирът не плати, което зависи най-вече от бизнесмена, то Георги Гергов в другото си качество – шеф на „Пълдин туринвест“, може да вземе каквото си поиска от панаира, за да удовлетвори вземанията си.

„В случай че по каквато и да е причина банката събере от „Пълдин туринвест“ каквато и да е сума, дължима по силата на договора за кредит, то „Международен панаир Пловдив“ се задължава да я възстанови на следващия работен ден на „Пълдин туринвест“. Договорът за залог се сключва за обезпечаване и осигуряване събирането и пълното погасяване на всички вземания на „Пълдин туринвест“ от панаира, които биха възникнали при условията, установени в договора за кредит“, пише в решението на съвета на директорите на панаира за сключването на договора за залог.

Договорът разрешава на Гергов в качеството си на мажоритарен собственик в „Пълдин туринвест“ да вземе до 80% от активите на Пловдивския панаир, за да събере вземанията си.

Единственото ограничение пред бизнесмена е, че той трябва да остави активи за минимум 10 млн. лв. в панаира, при положение че общите активи на дружеството са за 56,26 млн. лв.

Тайната приватизация на Пловдивския панаир бе извършена през 2008 г., когато с помощта на Пловдивския окръжен съд „Пълдин туринвест“ се сдоби с мажоритарен дял от 50,58%.

Това се случи, въпреки че Пловдивският панаир е в забранителния списък за приватизация.

През 2010 г. държавата заведе дело, с което се искаше да бъдат обявени за нищожни двете основни вдигания на капитала на Пловдивския панаир, довели „Пълдин туринвест“ до дял от 49% в дружеството.

На първа инстанция държавата спечели делото, но на втора победата бе за Георги Гергов, защото апелативният съд отхвърли претенцията на държавата като недопустима.

В близките седмици се очаква решението за допустимост на Върховния касационен съд.

Председател на борда е съпругата на Георги Гергов - Величка, а членове са бившият вътрешен министър Богомил Бонев и Владислав Богоров.

#ВКС #Върховен касационен съд #приватизация #Богомил Бонев #Пловдивски панаир #Георги Гергов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино