Иновативна услуга променя живота на глухите ученици в достъпа им до образование

Иновативна услуга променя живота на глухите ученици в достъпа им до образование
Нова телевизия
A A+ A++ A

Фондация “Заслушай се” с ексклузивната подкрепа на Samsung България представиха първата за България платформа с услуга за трансформиране на говор към текст в реално време, която ще осигури равен достъп до образование на около 8000 деца и младежи с увреден слух в страната.

Услугата стартира с пилотна фаза и ще бъде внедрена в едно специализирано училище в София, а през 2017 г. обхватът и приложението на платформата ще бъдат разширени. Целта е да се осигури качествено и достъпно образование за деца и младежи с увреден слух. С помощта на иновативната услуга по време на учебния процес учениците и студентите ще могат да възприемат устната реч на преподавателите във вид на писмен текст.

Лично за мен това е много емоционален ден, защото ме връща към ученическите ми години, когато, седейки на първия чин, се опитвах да разбера всичко, което учителите казваха. Пропусках много информация и това правеше всичко много трудно. От тогава мечтая да дойде денят, в който следващите поколения деца и младежи с увреден слух да не изпитват тези трудности. Услугата за трансформиране на говор към текст, която днес представихме, е това решение, което ще помогне на стотици деца да обучават пълноценно. Целта ни е до 2019-та да покрием всички 8000 деца и младежи с увреден слух“, заяви Ашод Дерандонян, основател и председател на фондация „Заслушай се“.

Услугата за трансформиране на говор към текст е част от мисията на фондация „Заслушай се” за осигуряване на равен достъп на 120 000 хората с увреден слух в България, в която активно се включва Samsung, като социално отговорна компания, която се стреми да подобри живота на хората, чрез своите иновации. Дългосрочната цел е услугата да се използва не само в помощ на образованието, а и по време на публични събития, помагайки на хората с увреден слух да участват пълноценно в социалния живот.

За втора поредна година Фондация „Заслушай се“ е една от 24-те каузи в дарителската кампания на Райфайзенбанк „ИЗБЕРИ, ЗА ДА ПОМОГНЕШ“. Проекта се казва „Глухите деца могат всичко, само не чуват“ и е част от категория „Култура и образование“ на социалната кампания. Целта на „Заслушай се“ е да набере достатъчно средства за да предостави достъп, до колкото се може повече деца с увреден слух до услугата „Говор към текст“, само по този начин те ще получат това, което им се полага по право – качествено обучение и образование.

Избери, за да помогнеш! Може да дариш тук.

 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници