Пловдив е първата община, която се сдоби с 2 електромобила

Пловдив е първата община, която се сдоби с 2 електромобила
eCars.bg
A A+ A++ A

Община Пловдив получи първите два електромобила за нуждите на администрацията, пише агенция „Фокус”. Електромобилите, тип пикап, пристигнаха на паркинга на общината на пл. „Ст. Стамболов“, а ключовете бяха връчени на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев.

Пловдив е първата община, която получава електромобили, финансирани по Инвестиционната програма за климата (ИПК). По тази оперативна програма можеше да се кандидатства за финансиране на проекти, водещи до директно или индиректно намаляване на емисиите на парникови газове, в това число и за закупуването на електромобили и хибридни автомобили. С държавната субсидия такива возила ще получат и други общини в страната, съобщиха от фирмата производител. „Цената е прекалено голяма и ако не беше тази субсидия нямаше да предприемем тази стъпка”, коментира кметът Иван Тотев.

Той отбеляза, че ползите са големи, автомобилите са по-удобни в градски условия, а замърсяванията на въздуха са около 4 тона въглеродни емисии по-малко от един автомобил. „Това несъмнено допринася за чистотата на въздуха в градовете, но са много скъпи за нормалните общински бюджети“, каза още Тотев. От Община Пловдив се надяват да стимулират повече частни компании да направят тази крачка. Зареждането е с 220 волта, но при тези автомобили то става за около 6-8 часа. Тепърва ще се разкриват зарядни станции в Пловдив. Общината вече има разговори с различни инвеститори за ползване на общински терени. Юристите ще преценяват дали да има специален ред по общинските наредби.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино