Митов: Позицията на Доган за Русия е трудно обяснима

Митов: Позицията на Доган за Русия е трудно обяснима
Източник: БНР
A A+ A++ A

"Ако има разбиране между премиера и президента сегашното правителство да бъде назначено като служебно, всичко е възможно". Това каза пред журналисти външният министър в оставка Даниел Митов, предаде „Фокус“.

Според него обаче трябва да се питат конституционалистите. „За мен е важно държавата в крайна сметка да задържи стабилността си, да се действа законово и конституционно, а оттам нататък вече решенията ще бъдат взети от хората, които са натоварени със съответната отговорност. Никакви варианти не мога да изключа, нито пък мога да потвърдя“, каза Митов. Във връзка с позицията на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, в която призовава за световен мир и подчертава, че Русия няма граници, Митов посочи, че оценката на Доган е трудно обяснима. „По никакъв начин не го споделям. Няма как да се определи като гарант за световен мир, държава, която анексира територия на съседна държава, която дестабилизира умишлено източната част на Украйна, която е окупирала територии в Молдова и Грузия и бомбардира цивилни в Сирия“, каза той. По думите му това не е мир.

Притеснението ми е, че правителство на левицата може да промени курса на българската външна политика, която е в синхрон с всички наши съюзници и партньори. Това каза министърът на външните работи в оставка пред журналисти във връзка със срещата си със заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. Министър Митов посочи, че подобна промяна не би била желателна от никой от българските съюзници. "На 2 декември в петък в 9:30 се състоя срещата между мен и заместник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд и на нея присъстваха българският посланик Тихомир Стойчев, както и първият секретар на посолството“, коментира той. По думите му такива срещи няма как да останат тайна, ако се проведат или не се.

Попитан дали са обсъждали политическата криза в България, министър Митов посочи, че изходът от президентските избори в България е ясен. „Такава е волята на българския народ. Единственото каквото е коментирано е именно какво следва оттук нататък, т.е. в каква ситуация се намира България, какви са опциите“ ,каза министърът в оставка и добави, че геополитическата ориентация на България може в един момент да бъде поставена под въпрос или най-малкото да се променят позициите относно основни параметри на българската политика. „Особено по отношение на санкциите срещу Русия, по отношение на анексията на Крим“, коментира министър Митов. По думите му в български национален интерес е да се защитава международното право и правов ред, а не да се легитимира промяна и предначертаване на граници, установени след Втората световна война. „Ясно е обаче, че официалната позиция на нашите съюзници и партньори, не само отвъд океана, но и в ЕС и българската външнополитическа позиция по тези казуси е в унисон и синхрон. Единството на ЕС и НАТО трябва да се пази именно по тези теми и по тези въпроси не бива да се правят други неща, защото те са принципни“, каза министърът в оставка Даниел Митов. Знам, че единици мигранти са върнати в България, не хиляди. Това каза министърът на външните работи в оставка Даниел Митов във връзка с твърдението на АБВ, че 1000 мигранти са върнати в България с решение на германски съд.

„Има информации, които много често се оказват не само неверни, но и лъжливи“, каза той и посочи, че неслучайно се говори за дезинформационна война. „Не напразно говорим за хибридна война“, заяви министърът в оставка и поясни, че тя включва и своето информационно измерение. „АБВ такива неща са твърдели, че аз честно да ви кажа, когато твърдят нещо бих се обърнал на другата страна и бих си отишъл“, коментира министър Митов. Според него не трябва да се играе със страховете на хората. По отношение на споразумението между ЕС и Турция, прието през март месец трябва да продължи да се изпълнява, защото това е най-добрият вариант. „Ако бъде суспендирано или спре да бъде изпълнявано, това означава, че ЕС трябва да е готов с план Б“, допълни министър Митов. Във връзка с международния правов ред, министърът на външните работи в оставка обясни: „Всеки, който познава историята на Балканите знае, че тук мирът е бил постиган много трудно, оттук са започвали много конфликти и една дестабилизация на международния правов ред винаги може да доведе до амбиции на когото и да било за предначертаване на граници“, допълни той и обърна внимание, че не визира никого конкретно.

„През 2013 г., ако някой ви беше казал, че Русия ще анексира Крим насилствено, тогава може би всеки един от вас, щеше да сметне човека, който изказва подобна позиция за луд. За съжаление подобен тип действия и прецеденти в международен план създават условия, в които и други авторитарни режими мога да започнат да си мислят, че са способни на подобни действия и ще им се размине“, коментира той.


#Даниел Митов #Ахмет Доган #Виктория Нюланд #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници