Deutsche Welle: На какво е готов Башар Асад, за да гарантира свободата на гражданите си?

Deutsche Welle: На какво е готов Башар Асад, за да гарантира свободата на гражданите си?
www.un.org
A A+ A++ A

Кръвопролитната битка за бедстващия северен сирийски град изглежда е към своя край. Но войната в близкоизточната република ще продължи още дълго, пише Deutsche Welle.

Обсадата на Алепо продължава вече две години, а последните четири месеца главният град на сирийските бунтовници се намира изцяло в стегнатата хватка на правителствените войски на президента Башар Асад. Четвърт милион жители нямат достъп до хранителни продукти, медикаменти и бензин. От ноември насам един по един кварталите на града постепенно преминават под контрола на Дамаск и неговите съюзници. Военната тактика на Асад - да умори бунтовниците с глад и да ги избива с бомбардировки от въздуха - се оказа ефективна. След Дарая и другите градове, считани са символ на бунта срещу сирийския режим, сега капитулира и източната част на Алепо. Така равносметката в края на 2016 г. показва, че за Дамаск тя е била повече от успешна. 

Голямата битка за Алепо ще приключи съвсем скоро, но въпреки това войната и борбата на бунтовниците ще продължи както и досега. Районите, в които те отстъпват, ще останат под техен контрол дори и след изтеглянето им. Противниците на режима в Дамаск търсят убежище в провинция Идлиб, недалеч от границата с Турция, където те отбелязаха първите си успехи. Именно оттам ще продължат настъплението си към контролираните от сирийското правителство Алепо и Латакия. След пет години, белязани с ужаса на войната, е трудно да си представим, че привърженици и противници на режима на Башар Асад в един прекрасен ден отново ще могат да заживеят мирно в един град. 

Още повече, че загубата на Алепо значително отслабва позициите на бунтовниците. Борбата с режима в Дамаск в провинции като Идлиб ръководят радикални групировки като "Джабхат ан Нусра" и "Ахрар аш Шам", които никога няма да бъдат съюзници на Запада. В същото време на южния фронт между Дамаск и йорданската граница ситуацията отдавна остава без промяна. 

По този начин сирийският лидер сега има възможност да укрепи своето влияние в голяма част от територията на страната, още повече, че бунтовниците няма какво да очакват от бъдещия държавен глава на Съединените американски щати Доналд Тръмп. Нямат подкрепа и от страна на Турция: президентът Реджеп Тайип Ердоган използва бунтовниците, за да ограничи влиянието на кюрдите в северната част на Сирия, и едва ли ще се притече на помощ на обсадените в Алепо. 
Но Башар Асад сега има и още една възможност - да намери контакт със своите противници. Може да се предположи, че той ще се опита да спечели подкрепата на жителите на Алепо, като им осигури доставки на хранителни продоволствия и електричество. Но едва ли ще успее да спечели сърцата на онези, които две години играят ролята на пушечно месо в сраженията между враждуващите страни. За да има успех Асад трябва да отслаби хватката на деспотичния си режим и да гарантира на гражданите си политически свободи. На това обаче президентът на Сирия едва ли е готов. А това означава, че борбата срещу Асад ще продължи и след капитулацията на Алепо. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино