Нови сблъсъци и десетки загинали в Сирия

Нови сблъсъци и десетки загинали в Сирия
Клинтън призова Русия и Китай да съдействат за спиране на кръвопролитието в Сирия и да помогнат на международната общност за мирно предаване на властта в страната. Снимка: amnestyusa.org
A A+ A++ A

46 души са загинали в сряда при обстрел, взривове и сблъсъци в Сирия, съобщиха от Сирийската обсерватория за човешки права.

Сирийските бунтовници са преминали в офанзива във и около сирийската столица Дамаск, казват от правозащитната организация, предаде bTV, позовавайки се на АФП.

Ожесточени сблъсъци са избухнали в северното предградие на столицата Хараста между военнослужещи и бойци от въоръжената съпротива. Бунтовници са атакували военни постове в Доума, Ирбин, Замалка, намиращи се в провинцията Дамаск.

Междувременно държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отхвърли руското предложение за среща за Сирия с участието на Иран.

„Башар Асад не може да продължава да бъде президент на Сирия. Дошло е време да се обърне повече внимание на този проблем, за да се постигне мирно предаване на властта на демократично правителство“, заяви Клинтън в Баку в края на посещението си в Азербайджан.

Клинтън призова Русия и Китай да съдействат за спиране на кръвопролитието в Сирия и да помогнат на международната общност за мирно предаване на властта в страната.

Клинтън каза, че „е малко трудно да си представим да поканим страна, която иззад кулисите дирижира нападенията на режима на Асад срещу собствения му народ“.

От Азербайджан Клинтън замина за Истанбул, където в четвъртък ще започне конференция, посветена на Сирия.

По думите на държавния секретар на САЩ на нея ще се обсъждат „основните елементи на стратегията за демократичен преход“ в Сирия.

Сирийски бизнесмени, които живеят в чужбина, създадоха фонд с 300 милиона долара в подкрепа на бунтовниците срещу режима на Асад, съобщиха опозиционни активисти, цитирани от „Ройтерс“.

Половината от парите вече са похарчени, някои от тях за Сирийската свободна армия. По-голямата част от подкрепата за бунтовниците ще бъде за техническата част.

#Сирия #сблъсъци #загинали #Хилари Клинтън #държавен секретар на САЩ #Башар Асад #Русия #Иран #Азербайджан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници