Почти 85% от българите не са на "ти" с компютрите

Почти 85% от българите не са на "ти" с компютрите
DarikNews.bg
A A+ A++ A

В 21 век използването на интернет е ежедневна дейност за хората, особено в големите градове. Според данните повече от половината от нашенците между 16 и 74-годишна възраст се ровят из мрежата редовно. Делът на тези с базови умения обаче значително се различава от този на хората, които реално сърфират, пише inews.bg.

Поне веднъж седмично в интернет влизат 58.1 на сто от хората. В същото време по-малко от 15% са тези, които имат достатъчно познания, за да инсталират програма, показва изследването на Националния статистически институт.

Съвсем очаквано, най-масово виртуалното пространство се населява от млади хора – 87% до 24 години. Дори над половината от техните родители (45-54 г.) използват глобалната мрежа. Положението при по-възрастните е малко по-различно - българите на 65-74 години постепенно откриват интернет, но все още само 12.9% го използват редовно.

Най-често хората, които използват мрежата за учене – 95.3 на сто. В същото време процентът на работещите онлайн започва да пада и към момента е около 75. Освен това 95.3% от онлайн потребителите използват интернет за комуникация, разговори и социални мрежи. 81.4% пък използват глобалната мрежа за достъп до информация, за четене на онлайн вестници, новини, списания или намиране на информация за стоки или услуги. Следва делът на ползващите интернет за забавление – 63,6%.

Данните на Националния статистически институт показват още, че най-предпочитаното устройство за достъп до интернет в домашни условия е мобилният телефон. Той е използван от 70.4% от активните потребители на мрежата. Освен традиционните устройства, като настолен компютър, лаптоп и таблет, някои потребители избират по-интересни средства за сърфиране, например смарт телевизор, който се използва като устройство за достъп до интернет от 6.2%.

 

 
 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Инбет Казино