"Глобал Таймс": Тръмп подходи наивно по въпросите за "Единен Китай"

"Глобал Таймс": Тръмп подходи наивно по въпросите за "Единен Китай"
Източник: Frognews.bg
A A+ A++ A

Реплика на новоизбрания американски президент предизвика безпокойство в Пекин. В телевизионно интервю Доналд Тръмп постави под съмнение принципа "Единен Китай", като заяви, че не разбира защо Съединените щати трябва да го следват, освен ако "не сключат споразумение с Китай за други неща, включително в областта на търговията", предаде БНТ.

В Китай, коментарът на Доналд Тръмп бе приет със смесица от недоумение и възмущение. От една страна системното незачитане на дипломатическия протокол оставя много неясноти доколко думите му представляват подготовка за промяна на официалната американска политика. Говорителят на китайското външно министерство призова американската страна да се отнася внимателно към Тайван, за да не се навреди на взаимоотношенията между двете велики сили.

Гънг Шуанг, говорител на китайнското външно министерство: Искам да подчертая, че въпросът за Тайван е свързан с китайския суверенитет и териториална цялост, и е част от китайските ключови интереси. Подкрепа за принципа „Един Китай" е политическата основа за развитие на китайско-американските отношения.

Консервативното изданието "Глобал Таймс", което е близо до управляващите кръгове в Пекин, излезе със силно критична статия, в която Тръмп е обрисуван като неопитен политик, които подхожда наивно към сложен геополитически въпрос. Статията обяви, че принципа за „Единен Китай" не е за продан и не може да бъде част от бъдещи търговски преговори. Изданието също загатна, че Китай може да започне да предоставя военна помощ на американските врагове, ако Тръмп продължи с подобни провокации.

Според наблюдателите, думите на Тръмп целят да го представят като безкомпромисен политик, който ще защити американските интереси пред Китай. Но изказвания, които без предупреждение застрашават дългогодишни дипломатически практики предвещават усложняване на геополитическите отношения.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино