Европейски държави надценяват мюсюлманските си общности

Европейски държави надценяват мюсюлманските си общности
Нова телевизия
A A+ A++ A

Европейски държави, сред които Франция, Белгия, Германия и Великобритания, надценяват големината на мюсюлманските общности, които живеят в тях и темповете, с които те се разрастват. Това показва проучване на агенция Ipsos Mori, цитирано от британския в. „Гардиън“ и БГНЕС. В него се измерва разликата между общественото възприятие и реалността в 40 държави, пише Нова телевизия.

Според него френското общество е най-склонно да надценява настоящите и бъдещите си мюсюлмански общности. Според средностатистическия френски гражданин 31% от населението са мюсюлмани. По данни на аналитичния център „Пю“ обаче мюсюлманското население в страната е около 7,5% за 2010 г., или един от всеки 13 човека.

Френското население също така има и най-големи очаквания за това до каква степен ще се увеличи броят на мюсюлманите в страната до 2020 г. Средностатистическото очакване е мюсюлманите да станат 40% от населението, което е близо пет пъти повече от очакваните 8,3% от „Пю“.

Французите обаче не са единствените, които имат такова погрешно разбиране – италианци, германци и белгийци също предполагат, че над една пета от населението на страната се състои от мюсюлмани, докато в реалността то е от 3,7% в Италия до 7% в Белгия.

По отношение на САЩ допитаните смятат, че един от всеки шестима е мюсюлманин. Според „Пю“ обаче такъв е един от всеки 100 американски граждани.

Проучването също така оценява способността на хората да преценят настроенията спрямо абортите, хомосексуалните връзки и интимните отношения преди брака.

То включва в себе си и въпрос за изборите в Щатите, тъй като е проведено преди вота от 8 ноември. Според данните респонденти от само три страни са предвидили победата на Доналд Тръмп. Това са Русия, където половината население посочват Тръмп като победител срещу 29% за Хилари, Сърбия (42% за Тръмп срещу 29% за Клинтън) и Китай (32% за Тръмп срещу 28% за Хилари). 

#европейски държави

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници