Шенген вече не е „безграничен“

Шенген вече не е „безграничен“
Еврокомисарят по правосъдието и вътрешния ред Сесилия Малстрьом заяви в съобщение, че е „разочарована от липсата на европейска амбиция“ на вътрешните министри на ЕС. Снимка: Europe.bg
A A+ A++ A

Държавите – членки на Шенгенското пространство, се споразумяха в Люксембург за възможността за временно възстановяване на контрола по вътрешните граници в случай на неконтролируем миграционен натиск по някоя от външните граници, съобщи Датското председателство на ЕС.

Споразумението е постигнато единодушно от вътрешните министри на държавите – членки на ЕС, уточни Датското председателство. Информацията беше потвърдена и от германски дипломатически източник.

Еврокомисарят по правосъдието и вътрешния ред Сесилия Малстрьом, която се противопоставяше на предложения на министрите компромис, заяви в съобщение, публикувано на страницата си в „Туитър“, че е „разочарована от липсата на европейска амбиция“ на вътрешните министри на ЕС.

Текстът на договора, от който АФП има копие, предвижда възможността държавите – членки на Шенген, да възстановяват контрола по националните си граници „за срок от шест месеца с възможност за удължаване с нови шест месеца“, „когато контролът на външна граница на Пространството, не е гарантиран заради извънредни обстоятелства“, предаде БГНЕС.

Това е „крайна мярка, чието прилагане е подложено на много стриктни условия“, заявиха френските и германските ръководители, които я поискаха.

Държавите вече имат възможност временно да възстановяват контрола по националните си граници от съображения за сигурност или свързани с обществения ред. Полша направи това във връзка с Европейското първенство по футбол.

#Шенген #Люксембург #контрол #граници #ЕС #Сесилия Малстрьом #еврокомисар #Туитър #Полша #Европейското първенство по футбол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници