В земята на несвободните медии

В земята на несвободните медии
A A+ A++ A

Свободата на словото може и да е майката на всички свободи, но на средностатистическия българин май не му пука много за нея. На Брюксел обаче му пука. Или поне се преструва, че му пука.

Ако оставим настрана обвиненията за политически манипулации, отворената среща в Европейския парламент на тема медийната свобода в България, която се проведе в сряда, е знак в тази посока.

За онези чужденци, които все още не успяват да прогледнат през мъглата, спуснала се над медийния ландшафт в България, и не разпознават нищо – с изключение на силуетите на хора със съмнителна репутация в далечината, ще си позволя да обясня с думи прости.

Оттеглянето на WAZ от българския пазар беляза края на свободното слово в страната – поне така твърдят колегите, които са работили в медиите през всичките бурни години на прехода.

Днес монополът върху медийния пазар, който се появи като най-голямата заплаха за свободата на словото в България миналата година, вече е факт. Той обаче се оказа триглава ламя.

Около трите глави на ламята голяма част от медиите обикалят като истински сателити, борейки се за имиджа я на Бойко Борисов, я на Огнян Донев, я на Алексей Петров.

Българската медийна среда е пресечна точка на финансова, политическа и медийна власт и в тази си деформация прилича на Путинова Русия. Това отново ни захвърля в задния двор на Европа и кара чужденците да гледат на нас като на троянския кон на Русия в ЕС.

Слава Богу, нема такова животно като монопол на информацията, но покупката на голям брой заглавия от медийния магнат Ирена Кръстева, подкрепени от банка, която държи най-голям дял от държавните активи, е достатъчна причина да бием алармата.

Монополистът и властите живеят във взаимноизгодна симбиоза, която трови медийния пазар, нарушава интересите на обществото и правилата за конкуренция на ЕС, ограничава публичния достъп до информация и свободата на изразяване.

Ако не искате да бъдете хранени с евтина пропаганда, силно препоръчително е да включите в ежедневното си медийно меню няколко вестника извън групата на монополиста и няколко блога.

В противен случай рискувате да останете с впечатлението, че експлозиите, които разтърсиха оръжеен склад в Източна България във вторник, са обикновен инцидент, който удря бизнеса на един много честен бизнесмен.

Трима души все още се издирват и по всяка вероятност вече не са между живите. Причиняване на смърт по непредпазливост се наказва изключително строго във всяка нормална страна с функционираща съдебна система. Ние обаче тръпнем в очакване да видим дали чадърът, разпънат от Министерството на вътрешните работи, ще защити и този бизнесмен. А също така и как тази породена и от корупция трагедия ще бъде представена в медиите, които се подмазват на правителството.

Уважаван български журналист неотдавна призова премиера Бойко Борисов да се вслуша внимателно в това, което Брюксел има да каже за свободата на медиите в България. И да реши кое е по-важно за него – медийният комфорт или интересите на България.

Мисля си, че Борисов отдавна е направил своя избор. Сега просто играе за време.

#Брюксел #България #свобода на словото #медии #Бойко Борисов #Огнян Донев #Алексей Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници