Мирослава Тодорова: Няма никаква съдебна реформа

Мирослава Тодорова: Няма никаква съдебна реформа
Според Тодорова не е вярно, че прекият избор на ВСС може да стане само с електронно гласуване. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В България няма никаква съдебна реформа, заяви председателят на Съюза на съдиите съдия Мирослава Тодорова.

„Разочаровани сме, защото имахме надежда, че този път реформата ще се случи. Законът за съдебната власт, какъвто беше приет от НС, не постига исканата реформа," каза Тодорова пред БНР.

„Няма никаква обоснована сигурност, че ще има промяна в кадровото управление на съда и прокуратурата. Волята, която води промените, е политическа, затова ние можем само експертно да предлагаме. Въпрос на зрялост и желание е действително да се промени статуквото. Промените постигат само прозрачност в избора на членове на ВСС, но това не е достатъчно. Структурата на ВСС влияе върху мотивацията на почтените магистрати да станат членове на ВСС," добави Тодорова.

"Убягва ни, че няма значение дали този или следващият ВСС ще избере главния прокурор, защото дискусията за главен прокурор на България не се състоя. Единствено промяната на срока за процедурата от 2 на 6 месеца едва ли ще убеди хората защо прокуратурата се ползва за претекст за задкулисни игри, дали честно си признаваме кои са истинските проблеми, как да се помогне на почтените прокурори да останат в системата и да не се демотивират. Това, което наблюдаваме от началото на прехода досега е, че нито един устройствен и организационен въпрос на съдебната система не е решен, това е показателно само по себе си. Това означава, че съдебната система такава, каквато е в момента, е удобна, независимо коя политическа сила е на власт", подчерта Мирослава Тодорова.

Според нея не е вярно, че прекият избор на ВСС може да стане само с електронно гласуване.

"Има най-разнообразни други начини и практиката е показала, че можем да се събираме заедно, можем да решаваме общи проблеми без това да създава катаклизми," посочи тя.

#Мирослава Тодорова #Тодорова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници