Русия: Спряхме НАТО в Грузия

Русия: Спряхме НАТО в Грузия
Руският президент Медведев на среща с военни във Владикавказ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

НАТО щеше дa се разшири и да приеме бивши съветски републики, ако Русия не бе нападнала Грузия през 2008 заради Южна Осетия, според руския президент Дмитрий Медведев.

"Ако вие през 2008 се бяхте поколебали, геополитическата ситуация днес щеше да е различна", подчерта държавният глава в речта си пред войници във Владикавказ, северно от Грузия, цитиран от РИА Новости.

„Редица страни, които (НАТО) умишлено се опитваше да привлече в съюза си, вече най-вероятно щяха да са част от него", добави Медведев.

Шестдневната война между Русия и Грузия през август 2008 г., завършила с поражение на грузинците, избухна заради двете автономни области Южна Осетия и Абхазия, след като Тбилиси се опита да възстанови контрола си в първата.

Впоследствие двете републики, които първаначално се опитаха да се отцепят от Грузия още пред деветдесетте години на XX в., обявиха независимост, но досега са признати само от Русия, Никарагуа, Венецуала, Науру и Вануату.

Москва е категорично против разширението на западния военен съюз и включването към него на бивши съветски републики, включително Грузия и Украйна.

По време на срещата на върха на НАТО в Букурещ през пролетта на 2008 г. пактът обяви, че вратите му са отворени за Грузия и Украйна.

Смята се обаче, че по време на срещата в Букурещ, на която за членки бяха приети Хърватия и Албания (Македония не бе приета заради гръцкото вето, породено от спора за името й), САЩ се поддаде на натиск от европейските членове на Алианса срещу приемането на Грузия и Украйна заради опасенията на страни като Германия и Франция от реакцията на Русия.

Въпреки изявлението на руския президент Медведев, че Русия е блокирала разширяването на НАТО с войната от 2008 г., при скорошното си посещение в Тбилиси генералният секретар на Пакта Андерс Фог Расмусен заяви, че Грузия е „по-близо" до членство в алианса.

#генерален секретар на НАТО #САЩ #Русия #Грузия #Андерс Фог Расмусен #НАТО #Южна Осетия #Абхазия #президент на Русия #Дмитрий Медведев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници