Затрупаният от лавина в Рила турист е намерен в тежко състояние. Медиците се борят за живота му

Затрупаният от лавина в Рила турист е намерен в тежко състояние. Медиците се борят за живота му
Източник: бассес
A A+ A++ A

Мъж беше затрупан от лавина в района на Седемте рилски езера в Рила, съобщи „Фокус“, като се позова на Планинската спасителна служба, предаде бТВ. 

Чрез използването на сонди планинските спасители от Дупница са открили мъжа, чиито инициали са С.К. Той е в много тежко състояние, но е жив, пренесен е в хижа "Рилски езера", където се реанимира от пристигнал лекар. Планинските спасители също са провеждали реанимационни действия, докато пристигне медикът. Имало е готовност за участието в акцията и на кучета, но не се е наложило да се включат, пише 24 часа.

Пострадалият младеж е от София и бил заедно с брат си Йордан в хижа в района, където да отпразнуват именния му ден. "Надяваме се момчето да оживее, дано има късмет. Линейка ще го транспортира до най-близката болница", казаха спасители от Дупница. 

Около 40 души със специално обучени кучета участваха в акцията по издирването. Сигналът е подаден от брата на затрупания турист в 11:55 часа. "Метеорологичните условия са много лоши, има мъгла, духа вятър, вали сняг", обясни по-рано директорът на ПСС Радко Марков.

По думите му шансовете затрупаният мъж да оцелее намаляват. „Мобилните телефони в подобни случаи не ни помагат. Има специални лавинни уреди, които се използват от планинарите в такава ситуация, но той не е имал такъв“, отбеляза Радко Марков. Той добави, че няма значение колко добре е подготвен турист в такава ситуация.

По думите му лавинната опасност към момента е значителна, като той посъветва хората да бъдат много внимателни при преходите в планината, а каращите ски да не напускат определените ски зони и да карат само по пистите.

#Седемте рилски езера #София #мъжът

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници