Инцидентът с противоградната ракета в Пловдив бил голяма рядкост

Инцидентът с противоградната ракета в Пловдив бил голяма рядкост
Над България се изстрелват между 3500 и 4500 противоградни ракети годишно. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Изключително рядък е инцидентът с противоградната ракета, която падна върху покрива на магазин „Метро“ в Пловдив на 5 юни, обяви изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Николай Николов.

„Според данните, които ни предоставиха специалистите, в момента, в който се е движила ракетата, на 3,5 км височина е имало 10 метра в секунда вятър и 7 метра в секунда завихрящ се вятър. Това е отклонило ракетата с 45 градуса от точката, от която е изстреляна“, обясни Николай Николов пред Дарик.

Той уточни, че върху магазина не е паднала ракета, а само част от нея, която тежи около 300-350 грама.

Николай Николов отрече обвиненията в некомпетентност по отношение на служителите и обясни, че метеорологичната обстановка е била изключително тежка.

„Ако на 5 юни не работехме, градовата пътека може би щеше да мине през целия Пловдив и да унищожи всичко около града. Целта е да се сведат до минимум загубите и щетите от градушка, които биха били жестоки“, подчерта директорът на Агенцията за борба с градушките.

Той обясни, че България се намира в един от най-градобитните райони на Европа – Балканския полуостров, заради което над страната се изстрелват между 3500 и 4500 противоградни ракети годишно.

#полиция #Пловдив #магазин „Метро“ #противоградна ракета #Николай Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"