Кипър може да поиска помощ от ЕС по примера на Испания

Кипър може да поиска помощ от ЕС по примера на Испания
Кипър иска да намали бюджетния дефицит до 2,5% от брутния вътрешен продукт на страната за тази година от 6,3% през 2011 г.
A A+ A++ A

Кипър смята да последва примера на Испания и да прибегне до европейския механизъм за подкрепа.

Финансовите министри на страните от еврозоната решиха Испания да получи спасителен заем за банковия си сектор в размер до 100 млрд. евро след спешна телефонна конференция в събота вечерта.

Очаква се в понеделник финансовият министър на Кипър да информира парламентарната комисия по финанси за мерките, които трябва да вземе правителството в Никозия, пишат местните вестници, цитирани от БТА.

Предполага се, че кабинетът ще обяви мерки за икономии в размер на 200 млн. евро, за да бъде постигната фискалната цел за намаляване на бюджетния дефицит до 2,5% от брутния вътрешен продукт на страната за тази година от 6,3% през 2011 г.

„Ако Кипър поиска подкрепа от европейския механизъм, това ще стане заради банките, а не заради финансовите ѝ нужди“, заяви правителственият говорител Стефанос Стефану, отхвърляйки критики на политическите партии, че евентуално прибягване на Кипър до механизма за подкрепа ще стане заради бездействие на правителството по отношение на фискалното оздравяване на страната.

Говорителят каза, че регистрираното отклонение от 150-200 млн. евро в държавните финанси за първите четири месеца на годината ще бъде коригирано с мерки, които няма да бъдат адресирани към работещите.

Все още не е ясно дали тези пари ще бъдат събрани от държавния сектор, или ще има нови повишения на данъците.

#Кипър #Испания #ЕС #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »