Ветеринари протестират срещу „епидемичната безхаберност“ на властта

Ветеринари протестират срещу „епидемичната безхаберност“ на властта
Стотина ветеринарни лекари се събраха на протест пред Народното събрание срещу „епидемичната безхаберност“ на законодателството в сектора им. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стотина ветеринарни лекари се събраха на протест пред Народното събрание срещу „епидемичната безхаберност“ на законодателството в сектора им.

На протеста присъстват ветеринари от цялата страна - от Хасково, Разград, Враца, Стара Загора, Кърджали, Бургас, Благоевград, Ловеч, Ямбол, Велико Търново, предаде БГНЕС.

Лекарите ще внесат протестна декларация в парламента и Министерския съвет срещу реформите в Закона за ветеринарномедицинска дейност.

Според медиците с тях се създава сериозна заплаха за здравето на хората и животните.

Протестиращите носят плакати с надписи „Бум на паразитите по законопроекта, води до епидемична безхаберност“, „Държавните служители водят до държавни болести“, „От БАБХ другарите съсипаха ветеринарите“, „От ликвидиране на ветеринарната ни медицина ли се нуждае окаяното ни животновъдство?“.

Вместо балони лекарите са надули ветеринарни ръкавици и призовават Българската агенция по безопасност на храните и Министерството на земеделието и храните да се научат да спазват законите в България и ЕС.

Протестиращите настояват за среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министър-председателя Бойко Борисов, на която да изложат аргументите си за запазване на текстове от законопроекта.

Те настояват още да се преустановят опитите за заличаване на професионалната им организация и порочната практика за безконтролно търгуване с лекарства.

„Предстоящите за гласуване на второ четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност ще блокират диагностиката на заболявания, а оттам и качеството на контрол на месото, млякото, яйцата и другите хранителни продукти, които ядем“, смятат специалистите.

Ветеринарите ще внесат протестна декларация и срещу възможностите за безконтролно търгуване с лекарства, отнемането на правомощията им за налагане на стандарти при упражняването на професията и адекватна грижа за животните.

#ветеринари #БАБХ #МЗХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »