Акция срещу руската опозиция ден преди поредния „Марш на милионите”

Акция срещу руската опозиция ден преди поредния „Марш на милионите”
При акцията е обискиран и домът на Алексей Навални, който беше един от лидерите на опозиционния Поход на милионите на 6 май. Снимка: fr.rian.ru
A A+ A++ A

Следователи и полицаи в Москва извършват обиски в домовете на повече от десет организатори и участници в митинга на Блатния площад на 6 май, който прерасна в безредици.

Претърсени се жилищата на Алексей Навални, Сергей Удалцов, Иля Яшин и други опозиционни активисти, предаде БТА, позовавайки се на говорителя на Следствения комитет Владимир Маркин.

Според руския информационен портал NEWSru има обиски и в жилищата на Ксения Собчак и Борис Немцов. Сергей Удалцов е повикан утре на разпит.

„Следствието планира да извърши над 10 обиска в понеделник“, обяви Владимир Маркин.

За участие в масови безредици на 6 май в неделя бяха задържани 12 заподозрени. От тях са иззети база данни и дрехи, с които са били на протеста на 6 май на Блатния площад, когато полицията разпръсна разрешения Поход на милионите.

Тогава опозицията каза, че полицията е пречела на шествието и митинга, а силите на реда обвиниха опозицията в умишлени провокации.

Срещу участници в събитията бяха заведени дела по обвинения в призиви към масови безредици и прилагане на насилие по отношение на представители на властта, припомня NEWSru.

„Обиските в понеделник се извършват ден преди насрочената за вторник поредна антипутинова акция на руската опозиция – „Марш на милионите“, отбелязва „Ройтерс“.

Организационният комитет не възнамерява да се отказва от провеждането на митинга заради обиските у лидерите на опозицията и викането им на разпит във вторник в следствието.

„Всичко е по план“, казва пред Интерфакс един от организаторите и активист на „Солидарност“ Сергей Давидис, цитиран от „Фокус“.

12 май е официален празник в Русия – чества се приемането на декларацията за държавния суверенитет на Руската федерация през 1990 г.

#Русия #Владимир Путин #Алексей Навални #Сергей Удалцов #Иля Яшин #Владимир Маркин #Борис Немцов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »