С верижна техника пробиха пътя до бедстващото шуменско село Велино

С верижна техника пробиха пътя до бедстващото шуменско село Велино
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

Екип на „Енерго-Про“ пътува за Велино с верижна машина на пожарната. Само преди около половин – един час пътят към последното затворено шуменско село Велино беше пробит. Това каза кметът Димитър Димитров, пише 24 часа.

„Пробихме го с наши сили. С техника на местната земеделска кооперация”, каза той. Дори вече в селото е успяла да пристигне Донка Иванова, областният управител на Шумен. Селото е без ток вече пети ден. „Спря точно в 4,40 часа на 6 януари, петък”, каза Димитров. Малко преди това от общината в Шумен обявиха, че в момента пътят към Велино се пробива от двете страни. С техника на местната земеделска кооперация се работи от страната на селото. Машини на фирма „Барс“ АД разчистват пътя от Царев брод към селото.

„До края на деня се очаква пътят да бъде отворен”, съобщи пресаташето Роза Енчева, но това се случи по-рано от предвижданията. Екип на „Енерго – Про“ пътува с верижна машина на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Шумен към Велино, за да възстанови нарушеното електрическо захранване в селото. Това съобщиха от Общинския щаб по бедствия и аварии. Село Велино е разположено на 20 км. северно от Шумен, намира се на 260 м надморска височина, в него живеят 300 души.

Останалата част от общинската пътна мрежа е отворена при зимни условия. При усложняване на обстановката фирма „Барс“ е в готовност да изкара техниката си по всички направления. Продължава почистването на улиците в Шумен, за да се осигури достъп на машините до казаните за смет. Сметопочистващите фирми „Екомакс“ и РТК обещават, че до края на деня ще успеят да ги почистят, да разчистят натрупаните от няколко дни около тях торби и да извозят битовите отпадъци. Предупреждението за влошаване на обстановката остава в сила.

Очакват се тази вечер и около полунощ интензивни валежи от сняг. Вятърът ще се усили и през нощта ще е със скорост 14/17 м/сек. От администрацията отново призовават да се оценява риска в тежкото зимно време и на територията на общината да се пътува само, ако е неотложно.


#Велино #Пътят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници