12 опасни сгради в София ще бъдат съборени до месец

12 опасни сгради в София ще бъдат съборени до месец
От началото на годината в столицата са съборени 4 опасни сгради. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

В рамките на един месец ще бъдат премахнати 12 опасни сгради в София, съобщи шефът на дирекция „Контрол по строителството“ към Столичната община архитект Влади Калинов.

Властите вече са обявили обществена поръчка и се очаква в най-скоро време да започне демонтажът, предаде „Дневник“.

„Общо от началото на 2011 г. са премахнати 16 частни опасни сгради“, каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от агенция „Фокус“. По думите й откакто е на поста, са били премахнати 27 опасни сгради.

„Сградите се намират в кварталите, а не в центъра на града“, уточни архитект Калинов и обясни, че постоянно текат проверки дали са укрепени опасни елементи по фасадите, като има над 300 издадени предписания.

От началото на годината в столицата са съборени 4 опасни сгради. Паралелно с това протичат и инспекциите след земетресението от 5.8 по скалата на Рихтер, което разлюля Перник и София на 22 май.

В понеделник сутринта падна част от козирката на сграда на ъгъла на бул. „Дондуков“ и бул. „Васил Левски“, като няма пострадали хора. Постройката е частна собственост и е била инспектирана след труса.

„Нямаше установени видими пукнатини“, уточни Калинов. Щетите са били само паднали комини.

Тепърва ще се установи дали падането на козирката има връзка със земетресението.

„Контрол по строителството“ е издала предписание за укрепване на сградата, а по-късно ще се прецени дали да бъде глобен собственикът.

Проверките продължават както за щети от труса, така и за опасности заради небрежно отношение на собствениците, каза още архитектът. Все още комисии обикалят по места.

Фандъкова припомни, че ще бъдат налагани максимални глоби, когато бъдат установени нарушения.

През месец май 2011 г. балкон падна на ъгъла на ул. „Неофит Рилски“ 41 и бул. „Витоша“. Тогава един човек загина, а двама бяха ранени. През 2006 г. къща на ул. „Алабин“ се срути и уби две момичета.

#събаряне #кмет на София #Йорданка Фандъкова #земетресение #опасни сгради #архитект #Влади Калинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"