На Земята ще стане с 2 градуса по-топло по-скоро от очакваното

На Земята ще стане с 2 градуса по-топло по-скоро от очакваното
Нов анализ на данни, направен от китайски, британски и американски учени показва, че климатичните промени могат да настъпят по-бързо от досегашните прогнози. Снимка: НАСА
A A+ A++ A

Светът ще се затопли с около 2 градуса по Целзий в идните десетилетия в резултат на повишените емисии от изкопаеми горива и обезлесяване, смятат учени.

Нов анализ на данни, направен от китайски, британски и американски учени показва, че климатичните промени могат да настъпят по-бързо от досегашните прогнози, предаде агенция „Ройтерс", цитирана от КРОСС.

Китай вече е задминала САЩ като най-големия замърсител с парникови газове в света. Страната е отговорна за една четвърт от общото въглеродно замърсяване, причинено от човечеството.

Много учени смятат, че парниковите газове затоплят планетата и водят до екстремни климатични условия.

Установяването на точното количество въглеродни емисии, отделяни от Китай, отдавна е предизвикателство за специалистите, заради съмнението относно качеството на официалните данни за изразходваната от страната енергия.

Тези данни залягат в компютърните модели за прогнозиране на бъдещите климатични промени.

Авторите на анализа са работили с два комплекта данни за използваната от Китай енергия - единия за общия енергиен разход на страната, а втория - за провинциите й. Анализираните данни са за периода 1997 -2010 г.

Специалистите са открили съществена разлика от 1,4 милиарда тона въглероден диоксид в двете бази данни.

Количеството е малко по-голямо от годишните емисии на Япония - един от водещите замърсители в света.

#земя #затопляне #глобално затопляне #вредни емисии #учени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »