iOS 6 интегрира Facebook и осигурява вградена навигация, идва през есента

iOS 6 интегрира Facebook и осигурява вградена навигация, идва през есента
A A+ A++ A

По време на WWDC Apple анонсира и следващата версия на мобилната си платформа, която от тази есен ще бъде достъпна за потребителите на iPhone 3GS и по-нов, 3-то и 4-то поколение iPad и iPod touch от 4-то поколение. В началото малко статистика. Към края на март Apple са продали 365 милиона устройства с iOS. Вероятно за да бъде направена връзка с Android, беше посочено, че повечето от потребителите на iOS са с последната версия на платформата - над 80%.  Потребителите разменят над 1 милиард съобщения през iMessage дневно, а употребата на Twitter се е увеличила 3 пъти до 10 милиарда ъпдейта, 47% от които са снимки.

С iOS 6 идват над 200 промени. Гласовата система Siri вече е по-умна и за 8 месеца от съществуването й е успяла да обогати значително областите, в които може да помага на потребителите. Вече предлага интеграция с услуги като Yelp и OpenTable, осигуряващи препоръки за ресторанти, но разбира се, това няма да работи извън Щатите. Услугата вече може да стартира приложения, да дава информация за спортни събития, а освен това осигурява и препоръки за филмови прожекции и показва трейлъри. Apple представи и функция, наречена Eyes Free, която е предназначена за интеграция на Siri в автомобила. Компанията дори работи с различни производители на автомобили за добавянето в продуктите им на специален бутон, който ще стартира гласовия асистент. Очакваме първите такива коли през следващите 12 месеца. Siri вече поддържа повече езици и най-сетне ще може да се използва и с iPad.

Друга от чаканите нови функции е интеграцията с Facebook. Потребителите ще могат да публикуват в социалната мрежа директно от много от приложенията на Apple. Интеграция има във Photos, Maps и дори Notification Center. Освен това е осигурена и интеграция със Siri, а чрез ново API авторите на софтуер ще могат да добавят Facebook възможности и в своите приложения. Потребителите на iOS най-сетне ще получат възможност да добавят в телефонния си указател информацията за приятелите си от Facebook, а освен това в календара ще се появи информация за събития и рождени дни от социалната мрежа.

iOS дава възможност за отклоняване на входящо обаждане със съобщение, функция, която е достъпна в повечето от другите мобилни платформи. Има и нова опция, с която може да инструктирате телефона да не ви безпокои с нотификации. В това време ще продължи да приема известия и обаждания, но няма да издава сигнал. Ако все пак отчете, че даден номер се обажда повече пъти, ще допусне звъненето, тъй като може да е спешен случай. FaceTime вече ще може да се използва и за разговори през мобилна мрежа, а не само през Wi-Fi, като вече има възможност за обединяване на телефонен номер и Apple ID и разговорите ще могат да бъдат приети и през iPad или Mac. Това важи и за iMessage.

В мобилната версия на Safari е включена опция iCloud Tabs за синхронизиране на табовете с компютърното приложение, а освен това браузърът се сдобива и с функция за запазване на страници за по-късно четене в офлайн режим. Подобна възможност открихме наскоро и в смартфони като HTC One X и Samsung Galaxy S III. За по-удобно споделяне на снимки с избрани приятели служи функцията Photo Stream - избирате снимки, избирате контакти и това е всичко. Има дори възможност за оставяне на коментари към снимките. По отношение на клиента за електронна поща избрани адреси вече могат да се означават като VIP и писмата до тях ще се показват директно върху екрана в заключено положение. Има и подобрения при композиране на писма. Сред новите приложения е Passbook. То осигурява лесен начин за съхраняване на едно място на всички пропуски, електронни билети, купони за намаления, бордни карти и т.н., като информацията, свързва с тях, се обновява автоматично - например променен час на прожекция или промяна в полет.

Както очаквахме, с iOS 6 идва напълно ново приложение за електронни карти, което осигурява над 100 милиона интересни точки в целия свят, включва интеграция с Yelp и дори има походова навигация (засега не е ясно дали ще е достъпна в България, данните, изглежда, са от TomTom). Заедно с това дава информация за пътния трафик и предлага промени в маршрута, ако има задръстване. Новите карти са изцяло векторни и към тях е добавен и нов 3D режим, подобен на този, който наскоро ни показа Google. Сред новостите в платформата има и режим на загубен телефон, който позволява да изпратите телефонен номер към телефона си с надеждата този, който го е намерил, да ви се обади.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"