Сорос олекна с над 1 млрд. долара след изборите в САЩ

Сорос олекна с над 1 млрд. долара след изборите в САЩ
Източник: О Новини
A A+ A++ A

Мениджърът на хедж фонд Джордж Сорос е загубил близо 1 млрд. долара в резултат на силното възходящо движение на световните фондови пазари след изненадващата победа на Доналд Тръмп на президентската надпревара в САЩ в началото на ноември, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки източници близки до милиардера, предаде БНР.

Но бившият заместник на Сорос - Стенли Дръкенмилър, който помогна на милиардера да изкара печалба от 1 млрд. долара, залагайки против британския паунд през 1992-а година, е очаквал това възходящо рали на акциите и е реализирал значителни печалби, според хора, сведущи по въпроса.

Различните стратегии на търговия на двамата видни спекуланта само напомнят за предизвикателствата, преди които бяха изправени инвеститорите след неочакваната победа Тръмп и още по-изненадващата реакция на финансовите пазари на тази победа. Редица експерти и анализатори, в т.ч. и самият Сорос, прогнозираха в навечерието на президентските избори в САЩ, че евентуална победа на Доналд Тръмп ще доведе до хаос и до срив на фондовите борси, но вместо това индексът на сините чипове DJIA нарасна от 8-и ноември насам с цели 9,3%, достигайки на 6-и януари исторически връх от 19 999,63 пункта - точно под ключовата психологическа бариера от 20 000 пункта.

През миналата година Джорж Сорос се върна да менажира Soros Fund Management LLC, който хедж фонд управлява около 30 млрд. долара на Сорос и на неговото семейство.

С наближаване на президентските избори в началото на ноември, г-н Сорос е бил доста предпазлив по отношение на пазара, но след избирането на Тръмп е станал агресивно "мечи" настроен, залагайки на спад на цените на акциите, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки хора, запознати с въпроса. Неговата позиция обаче се оказа сериозна грешка, тъй като пазарите на акции отбелязаха солиден ръст с оглед на инвеститорски очаквания, че политиките на новия президент на САЩ ще доведат до увеличаване на корпоративните печалби и до по-силен растеж на водещата световна икономика.

В резултат на заетите от Сорос позиции (продажби на акции "на зелено"), неговите загуби са наближили 1 млрд. долара. В последствие Джордж Сорос е направил корекция в края на миналата година, закривайки голяма част от "късите" позиции в акции, за да избегне още по-големи загуби, допълват източниците на "Уолстрийт Джърнъл".

От своя страна г-н Дръкенмилър, който напусна фирмата на Сорос през 2000 година и понастоящем инвестира собствени средства, зае коренно различна позиции по отношение на резултатите от президентската надпревара в САЩ. Дни преди изборите, той прогнозира, че ако Хилъри Клинтън излезе победил, фондовият пазар вероятно ще нарасне първоначално, след което обаче акциите ще започнат да падат. В същото време Дръкенмилър посочи, че ако изборите бъдат спечелени от Доналд Тръмп, реакцията на пазара на акции на "Уолстрийт" вероятно ще бъде точно обратната - първоначален, но само краткосрочен спад на цените, последван обаче от тяхното рязко поскъпване.

Към днешна дата се вижда, че неговата прогноза се оказа доста далновидна. Американските фондови фюърси паднаха рязко вечерта след изненадващата за мнозина победа на Тръмп, но на реална търговия на "Уолстрийт" на следващия ден те започнаха да се повишават стабилно. Г-н Дръкенмилър заяви публично по телевизията, че в нощта след изборите той е ликвидирал държаните до тогава "къси" позиции в акции и в същото време е продал държани от него от дълго време насам "дълги" позиции във фючърси на злато. Той също така е станал много "бичи" настроен в определени сектори на фондовата борса, купувайки конкретни акции и е продал "на зелено" държавни облигации, очаквайки същевременно, че след победата на Тръмп щатският долар ще започне да поскъпва към еврото.

Всички тези негови сделки се увенчаха с успех, като фирмата на Дръкенмилър - Duquesne Family Office LLC реализира печалба от над 10% в рамките на 2016-а година, посочват лица, пожелали анонимност.

Трябва също така да се има предвид, че Стенли Дръкенмилър беше доста активен политически по време на предизборната кампания, предоставяйки дарение на губернатора на Охайо - републиканеца Джон Касич. Дръкенмилър е предоставил като цяло 3,5 млн. долара в подкрепа за различни републиканския кандидати, докато Джорд Сорос се е изръсил с повече от 20 млн. долара за кандидати на демократите по време на изборния цикъл през 2016-а година.

#Джордж Сорос #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »