България 39-а сред най-мирните страни в света

България 39-а сред най-мирните страни в света
Проучването покрива 23 критерия в наблюдаваните страни, които засягат широк спектър от теми от гражданско общество, през престъпност до разходи за въоръжаване, участие в конфликти и отношения със съседите.
A A+ A++ A

Проучване на съвместния австралийско-американски Институт за изследвания в областта на икономиката и мира, отчитащо Глобалния индекс на мир, поставя България на 39-о място от 158 държави по целия свят.

Проучването покрива 23 критерия в наблюдаваните страни, които засягат широк спектър от теми от гражданско общество, през престъпност до разходи за въоръжаване, участие в конфликти и отношения със съседите, предаде bTV.

България се изкачва с 20 позиции по-нагоре от миналогодишното си 54-то място. Средният Глобален индекс на България е 1,7 при възможен 5,0, който се поставя на страни в конфликти и най-нисък 1,0.

За сравнение с другите страни от региона Румъния заема 32-ро място. Сърбия е на 64-то, а обхванатата от дълбока вътрешна криза Гърция – на 77-о. Най-лоша оценка от съседите ни получава Турция, която е на 130-о място в класацията.

Най-лоши резултати България отчита по критериите „присъствие на престъпността в гражданското общество“, „наличен брой полицаи и охранители“, „достъп до огнестрелни оръжия“ и „насилствени престъпления“.

По всеки един от тези критерии страната ни отчита показател 3,0 при най-нисък възможен 1,0.

#България #мир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници