Четирима загинали и над 180 са изчезналите при корабокрушение на мигрантска лодка край бреговете на Либия

Четирима загинали и над 180 са изчезналите при корабокрушение на мигрантска лодка край бреговете на Либия
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Броят на жертвите при корабокрушението край бреговете на Либия тази събота достигна четирима загинали и близо 180 изчезнали, съобщиха Върховният комисариат на ООН за бежанците и Международната организация по миграцията, цитирани от Франс прес, предаде БНТ.

Броят на пострадалите е бил уточнен чрез свидетелските показания на четиримата спасени, двама еритрейци и двама етиопци, които пристигнаха снощи в пристанище Трапани в Западна Сицилия. Четиримата оцелели, трима мъже и една жена, са "потресени и изтощени". Те обяснили, че са потеглили от Либия в петък с над 180 души, всички родом от Рога на Африка, качвайки се на двуетажна дървена лодка. След петчасово плаване моторът се повредил и лодката започнала да се пълни с вода и да потъва. Мигрантите били отнесени от вълните.

Един от оцелелите разказа, че се е опитвал напразно да открие съпругата си, която се намирала в центъра на лодката.

След дълги часове във водата, оцелелите бяха спасени на 30 морски мили от либийския бряг от френски кораб, участващ в операция "Тритон" на европейската гранична служба Фронтекс. По-късно те бяха прехвърлени на норвежкия кораб "Сием Пилот" на Фронтекс, който пристигна в Трапани снощи с четиримата оцелели при това корабокрушение и 34 спасени от друга лодка. Корабът пренася и четирите открити след корабокрушението тела.

Над 2300 мигранти пристигнаха в Италия тази година. Настъпването на зимата не изглежда да обезкуражава заминаващите. През 2016 г. в Италия пристигнаха над 181 000 мигранти. Върховният комисариат на ООН за бежанците съобщава, че над 5000 са загинали или изчезнали при прекосяването на Средиземно море.

#Либия #жертвите #изчезнали #оцелели #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници