Гвардейският оркестър ще изпълни химна на церемонията по встъпването на новоизбрания президент

Гвардейският оркестър ще изпълни химна на церемонията по встъпването на новоизбрания президент
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна на Република България, а по време на химна 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили, предаде БНТ.

През годините има различни версии за това защо топовните салюти са точно 21. Най-вероятно от традициите във флота. Със салютите корабите демонстрират добронамереност към домакините, когато влизат в чуждо пристанище. В церемонията по предаването на властта след топовните салюти новият и старият президенти поднасят венец пред паметника на Незнайния войн, който пък символизира единството на нацията. Следва тържественият марш на гвардейците.

"Всеки един оркестрант в гвардейския оркестър, за него ще бъде чест да участва в тази церемония, отговорност преди всичко. Произведенията, които ние ще изпълним по време на церемонията са обвързани с българския протокол. Оркестърът ще изпълни "Срещен марш", за среща на победителите, Химн на Република България, "Ботев марш" и разбира се абсолютно целия почетен строй и караул ще мине в тържествен марш с "Весели в боя", коментира майор Ради Радев - главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър.

В този си вид церемонията по предаването на властта ще се проведе за втори път. "Всичко това остава в историята и в един ден да можеш да кажеш, че си бил част от този състав, който е изпълнил това нещо", заяви старшина Тодоров - военен оркестрант в Гвардейския представителен духовен оркестър.

"Ние сме длъжни да се чувстваме и двете, защото сме професионалисти. Ние сме военни музиканти. Нашата работа е такава, че да сме и войници и музиканти", допълни още той.

#оркестър #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници