Над 50 на сто от градовете в Китай са покрити с опасен смог

Над 50 на сто от градовете в Китай са покрити с опасен смог
Източник: Vesti.bg
A A+ A++ A

Над половината от 338-те градове в Китай, наблюдавани от министерството на опазването на околната среда, съобщиха за замърсяване на въздуха, предаде ДПА. Общо 57,8 на сто от градовете подадоха данни за замърсяване днес. Особено голям е процентът им в Северен Китай, съобщава министерството, пише 24 часа.

Най-малко 7 на сто от градовете съобщават за наличието на сериозно замърсяване с показател за качеството на въздуха, който надхвърля 300, далеч над безопасната граница. Индексът измерва броя на микрограмите фини частици в кубичен метър въздух. Максималната безопасна стойност е 25 микрограма на кубичен метър по данни на Световната здравна организация. Много от жителите на столицата Пекин, където индексът надхвърли 200 този следобед, носеха маски за лице, отбелязва ДПА.

"Смогът пак се върна. От него ме боли гърлото и се чувствам много уморен", съобщава Ли Ян, служител в офис, цитиран от ДПА. Лошото качество на въздуха допринася за 1,6 милиона смъртни случая в Китай всяка година, или 17 на сто от всички смъртни случаи в страната, според статия от 2015 г. в научното списание "PLOS One". Около 4000 китайци стават жертва на замърсяването на въздуха всеки ден, като въглищата имат основен принос, съобщават авторите. Фините микрочастици проникват дълбоко в белите дробове и се свързват с повишен риск от сърдечни пристъпи, удар, астма и рак на белите дробове. Тежкият смог е често явление през зимните месеци в Северен Китай, където въглищата са широко използвани. Очаква се ветровете да разпръснат частично смога утре вечер.

#Китай #смог #граница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"