САЩ затвърди ангажимента си за сътрудничество с Япония и Южна Корея

САЩ затвърди ангажимента си за сътрудничество с Япония и Южна Корея
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Американският министър на отбраната Джеймс Матис пристигна в Япония от Южна Корея, отбелязвайки първите посещения в чужбина на старши служител от администрацията на Тръмп. Така американското правителство заяви ангажимента си за съвместни политики с двете азиатски държави, предаде БНТ.

САЩ и Япония са съюзници от десетилетия, докато сътрудничеството с Южна Корея датира от Корейската война през 1950-1953 г. Съюзниците обсъдиха военното сътрудничество за противодействие на регионалната заплаха от ядрената и ракетна програма на Северна Корея.

Матис заяви, че САЩ стои твърдо зад своите ангажименти и ще подкрепя съюзниците си при всякакви ситуации. Той предупреди Северна Корея за използването на ядрено оръжие. "Всяка атака срещу Съединените щати или нашите съюзници ще бъде потушена и използването на ядрени оръжия ще получи ефективен и поразителен отговор“, категоричен е министърът на отбраната.

Миналата година Северна Корея извърши два атомни теста и серия от ракетни упражнения, поставяйки под заплаха сигурността в региона. Японският премиер Шиндзо Абе ще се срещне с президента на Доналд Тръмп на 10 февруари във Вашингтон.

#Джеймс Матис #Шиндзо Абе #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници