Папандреу: Проблемите на еврозоната са по-дълбоки от тези на Гърция

Папандреу: Проблемите на еврозоната са по-дълбоки от тези на Гърция
Проблемите на Гърция са предвестници за по-дълбоки проблеми на Европейския съюз и на зоната на еврото, убеден е Георгиос Папандреу. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европа се намира в критичен момент, а проблемите на еврозоната са по-дълбоки от проблемите на Гърция, заяви бившият министър-председател на държавата - социалистът Георгиос Папандреу.

„Трябва да оставим настрана всички националистически реторики, за да разберем кого да виним: южняците, суровите германци или който и да било друг," призова бившият премиер, цитиран от Би Би Си и „Дневник".

В неделя в страната се провеждат вероятно най-важните избори в съвременната история на Гърция. Те трябва да излъчат политическите сили, които са сформират правителство след провала в преговорите за коалиция, последвал предишния вот на 6 май.

Проблемите на Гърция са предвестници за по-дълбоки проблеми на Европейския съюз и на зоната на еврото, убеден е Георгиос Папандреу.

Той разкритикува липсата на банков съюз и на обща данъчна и икономическа политика.

Бившият премиер предупреди срещу последиците от вот в полза на партиите, които се обявяват против условията на спасителния план за Гърция, като заяви, че излизането от зоната на еврото ще предизвика силна инфлация и щурмуване на банките за изтегляне на спестяванията.

Това ще е голяма катастрофа и няма да има само социални последици, а и политически, което още повече ще усложни задачата на Гърция да се реформира, добави той.

Според бившия премиер екстремистките политически партии в Европа се възползват от кризата. Неонацистката формация „Златна зора" успя да влезе в гръцкия парламент на изборите през май, които не дадоха възможност за сформиране на управляващо мнозинство.

„Има благоприятна почва за популизма, за расистките и неофашистките партии, които ще стъпчат ценностите, върху които е изграден Европейският съюз," смята Георгиос Папандреу, който бе принуден да подаде оставка в края на 2011 г. заради дълговата криза.

#Европа #еврозона #Гърция #Георгиос Папандреу #„Златна зора" #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници