Съдът в Испания оправда сестрата на Фелипе VI по делото за данъчни измами

Съдът в Испания оправда сестрата на Фелипе VI по делото за данъчни измами
Източник: Vesti.bg
A A+ A++ A

В петък испанският съд оправда сестрата на крал Фелипе VI във връзка с обвиненията, че е помогнала на съпруга си да укрива данъци, информира "Франс прес", цитирана от Агенция "Фокус", предаде Нова тв. 

Но съпругът на принцеса Кристина Иняки Урдангарин беше осъден на шест години и три месеца затвор за източване на милиони евро между 2004 г. и 2006 г. от фондацията, която оглавяваше. 

В момента Кристина и съпругът й са в Женева, където живеят с четирите си деца. Присъдата подлежи на обжалване пред Върховния съд. Припомняме, че нетърговската организация Noos, чиито съсобственици са Ургдангарин и съдружникът му Диего Торес, се занимаваше с организирането на спортни събития.

Антикорупционното звено на прокуратурата обвини Урдангарин и Торес във финансови измами в особено големи размери. Става дума за над 6 млн. евро, което е стойността на сделки, сключени с властите на Балеарските острови, Валенсия и Мадрид. Noos е получила 2,5 млн. евро от правителството на Балеарските острови, 3,5 млн. евро от Властите във Валенсия и 114 000 евро от кметството на Мадрид. Стойността на реално извършената работа е по-малко от 1,6 млн.

Инфантата Кристина беше обвинена в престъпления срещу държавната хазна и в данъчни нарушения през 2007 и 2008 година чрез фирмата Aizoon, в която тя е съсобственик със съпруга си. Предполага се, че компанията Noos е отчислявала към тази фирма средства, получени незаконно.

Прокуратурата изискваше връщането в хазната на 587 000 евро за това, че Кристина „е получавала облаги от предполагаемите измами, извършени от съпруга й”. Тази сума беше вече изплатена. Единственото обвинение срещу инфантата внесе антикорупционната организация „Чисти ръце”, която настояваше сестрата на краля да бъде осъдена на 8 години затвор.

Съдебните заседания започнаха през януари миналата година и продължиха 6 месеца. Разпитани бяха 300 свидетели. Прокуратурата поиска 19 години и 6 месеца затвор за Урдангарин, а „Чисти ръце” – 26 години и половина. За Диего Торес държавното обвинение поиска 16 години и половина, а "Чисти ръце” – 22 години.

Подсъдим по делото беше също бившият премиер на правителството на Балеарските острови Хауме Матас, за когото прокуратурата поиска 5 години, а „Чисти ръце” – 11 години.

Преди прочитането на присъдата адвокатът на Кристина Пау Молинс каза, чу подсъдимата е сигурна, че ще бъде оправдана. Адвокатът посочи, че става дума за исторически прецедент – за първи път член на кралското семейство беше на подсъдимата скамейка. От възстановяването на монархията през 1975 г. 51-годината принцесата е първият член на кралското семейство, който е подведен под съдебна отговорност.

#Фелипе VI #Кристина #Иняки Урдангарин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »