Премиера на 3-то поколение процесори Intel Core и ултрабуци в България

Премиера на 3-то поколение процесори Intel Core и ултрабуци в България
A A+ A++ A

С презентация на Богдан Джорджеску, мениджър в подразделението Intel Румъния, отговарящо за нашия пазар, американската компания официално представи 3-то поколение процесори Intel Core в България, като продукти с тях вече са на разположение от компании като Acer, Asus, Jar Computers, Laptop.bg, Lenovo, Most Computers, Multirama, PCstore.bg, Sony и Toshiba. Заедно с това, година след представянето на концепцията за ултрабук лаптопи и премиерата на първите модели, Intel представи официално следващата вълна от такива системи. В близкия месец на пазара ще има 35 нови ултрабук лаптопа, а догодина се очакват още над 110. Заради използваните Intel Core процесори от 3-то поколение, които са изработени по 22nm технология и включват 3-D tri-gate транзистори, новите устройства са по-бързи, по-компактни и с повече възможности за крайни и бизнес потребители.

Intel акцентира и върху новите форми на лаптопите, като подкрепя използването на сензорни екрани - в това обаче няма нищо необичайно в светлината на задаващата се пазарна премиера на Windows 8, която ще бъде тази есен. Лаптопите предоставят до два пъти по-висока мултимедийна и графична производителност в сравнение с предишното поколение, имат по-дълъг живот на батерията и предлагат по-голям избор от стилни и тънки корпуси. Новата вълна от ултрабук устройства се "събужда" мигновено, което означава, че системите ще преминават от състояние на хибернация до режим на активност за по-малко от 7 секунди и ще стартират бързо любимите приложения. Технологията Intel Smart Connect се грижи за актуализиране на информацията дори когато ултрабукът е в спящ режим, а за сигурността отговаря Intel Anti-Theft, която позволява на потребителите автоматично да деактивират системата, ако е изгубена или открадната. Последната екстра изисква абонамент и такъв ще е достъпен в тестов период за потребителите от няколко ключови пазари.

Компанията залага и на управлението с гласови команди на базата на технологията Nuance Dragon. С него потребителите могат да проверяват и актуализират своите социални медии, да използват Voice over IP разговори, да търсят в интернет и да контролират възпроизвеждането на мултимедийни файлове. Технологията работи и без връзка с интернет. Като част от своята инвестиция в категорията на тънките лаптопи, Intel стартира конкурса Ultrabook Experience Software Contest за разработчици на софтуер в Европа, Близкия изток и Африка. Разработчиците на софтуер са поканени да изпратят своите креативни идеи за приложения, като се възползват от най-новите функционалности на ултрабук лаптопите - с фокус върху докосване, жестове и глас. Срокът за подаване на идеите е до 25 юли, а победителите ще бъдат обявени през септември 2012. www.ultrabook-software-contest.com

Запитахме Богдан Джорджеску и какво е положението с първите мобилни чипове от сeрията Atom, предназначени за смартфони. За наше съжаление продуктите с тях няма да достигнат до България, тъй като освен в Индия, ще се предлагат в няколко европейски страни, в които оперира операторът Orange. Надяваме се с второто им поколение това да се промени.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници