Борисов се закани на Македония заради Спаска Митрова

Борисов се закани на Македония заради Спаска Митрова
Решението на Върховния съд на Македония по случая „Спаска Митрова“ не се хареса на премиера Борисов и той обяви, че ще бъде изключително стриктен със страната при обсъждането на европейското й членство. Снимка: AP
A A+ A++ A

България ще бъде много стриктна, когато се приемат критериите за присъединяване на Македония към ЕС, заяви Бойко Борисов по повод решението на македонския съд да отнеме правата на Спаска Митрова над детето й.

Няма такова отношение от Сърбия и Косово, каза още премиерът на среща с косовския си колега Хачим Тачи.

На 17 юни Върховният съд на Македония присъди окончателно родителските права над детето на бащата Воислав Савик.

Това стана година след като Апелативният съд върна детето на Митрова, която има българско гражданство.

„Мислех, че случаят със Спаска Митрова е приключил. На няколко инстанции съдът в Македония приключи делата в нейна полза. Цялата българска общност се вдигна в нейна подкрепа. Любовта е сляпа, хората се женят, развеждат. Ние като държава трудно бихме могли да коментираме съда и неговото решение. Крайно ми е неприятно да коментирам подобна тема“, каза Борисов и изтъкна, че за него този въпрос е изпит по дипломация.

Борисов заяви, че чрез Министерството на външните работи е изискано решението на македонския съд.

„Няма да свържа този случай с нашето отношение към Македония в Европейския съвет, но ще кажа, че България ще бъде много стриктна, когато се приемат критериите за присъединяването към Европейската общност. Изключително стриктна“, подчерта премиерът.

Той добави, че преди години в Косово се избиваха, а сега са на масата на преговорите, благодарят за подкрепата на България и първи пускат български компании да инвестират.

В същото време България изгражда прекрасни отношения със Сърбия и се опитва да стане мост регионът по-бързо да се присъедини към голямото европейско семейство, каза още той.

„Надявам се в Македония хората да разбират, неслучайно давам за пример Косово, които до вчера бяха във война. Истински се надявах и колегите в Македония това да правят, но не минава ден или седмица, в която да не получим сигнали или отношение, които българският народ най-малко заслужава. Първи ги признахме, винаги сме им помагали, във всичко. По-братски, по-близък народ от македонците на Балканите ние нямаме“, изтъкна Борисов.

Той каза още, че знае какво ще отговорят от македонска страна – че това е решение на най-независимия съд.

„Добре. Но когато дойде ред да коментираме съдебната ви система, ще я коментираме така, както ние преценим. А ние ще преценим, че тя трябва да е независима, демократична, европейска, толерантна, защитаваща интересите на всички граждани. Ще съдим по европейски критерии“, категоричен бе министър-председателят.

Преди седмица Борисов отправи и друго предупреждение, че България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие. Според премиера варианти като Северна Македония са абсолютно неприемливи.

Евродепутатът Димитър Стоянов обяви, че роднини и близки на македонския баща на Сузана Митрова – дъщерята на Спаска Митрова, я тормозят психически и физически.

По този повод той ще поиска премиерът Бойко Борисов да предложи на президента Росен Плевнелиев България да излезе с позиция по случая.

#Бойко Борисов #премиер #Спаска Митрова #дете #Косово #Сърбия #ЕС #Хачим Тачи #Воислав Савик #Министерство на външните работи #Европейския съвет #Европейската общност #Балканите #Димитър Стоянов #евродепутат #Росен Плевнелиев #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »