Работа в чужбина – може би рискувате повече, отколкото печелите

Работа в чужбина – може би рискувате повече, отколкото печелите
A A+ A++ A

Вече повече от две десетилетия много млади българи всяка година напускат страната и започват обучение или работа в чужбина. Като че ли няма българско семейство, което да не е изпратило дете или близък в чужбина с надеждата, че го очаква по-добър живот.

Но преместването на ново място е голям стрес за организма и неизбежно се отразява върху здравето.

На първо място и с много висока честота се среща носталгията. При някои хора тя се придружава с депресия до развитие на биполярно разстройство, което е сериозно психическо разстройство, налагащо продължително лечение. Описани са случаи и на отключване на други психични заболявания. По-леко преживяват раздялата с дома по-младите хора, както и тези, които живеят на новото място или работят с близки хора или поне с други българи. По-тежко преживяват първите месеци, дори години хората с по-лабилна психика, хората, които са силно привързани и дори зависими от близките си в България.

Колкото и човекът да се чувства уверен, колкото и лесно да преживява промяната, тя оказва негативно влияние и върху физическото му здраве. Стресът произтича от ежедневните особености на новия живот като промяната в климата, в храната, във водата, дори и в новата стая и легло. Първите месеци са период на адаптация на организма към новата среда на живот. Някои хора не успяват да се адаптират и се отказват. При други процесът на адаптация е кратък. Но при всички стресът има своето отражение върху всички клетки в организма. Най-общо стресът ускорява процесите на стареене в клетките. Все още не са доказани, но се проучват ефектите върху гените, и в частност онкогенезата. Някои учени предполагат повишена честота на ракови заболявания, на диабет, на сърдечно-съдови заболявания и инциденти при хора, работещи и живеещи продължително време извън родината си. Проучваниятa продължават.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници