Оправдаха Мария Мургина на втора инстанция

Оправдаха Мария Мургина на втора инстанция
На 25 януари 2011 година Софийски градски съд (СГС) осъди Мария Мургина на 4 години затвор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийски апелативен съд оправда бившия директор на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина.

По-рано в сряда, 20 юни, прокуратурата поиска от Софийския апелативен съд да потвърди присъдата от 4 години затвор, която наложи на Мария Мургина градският съд, предаде БГНЕС.

Бившият директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина стана преди около година и половина първият осъден високопоставен държавен служител от предишното управление.

Прокуратурата й повдигна 4 обвинения. По първите две беше оправдана още на първа инстанция – за незаконно прихващане на данъчни задължения от 11.5 млн. лв. на фирма на бившия собственик на „Кремиковци“ Валентин Захариев, както и за невярно деклариране на имот в Созопол пред Сметната палата.

На 20 юни втората инстанция отмени присъдата, която й наложи първоинстанционният съд. Според САС Мургина не е нарушила закона, като е указала да се променят констатациите в ревизионен доклад на фирма „Плевен 1999“ ООД.

По това обвинение първият съд я беше признал за виновна и я осъди на четири години затвор. САС я оправда и по второто обвинение, за което бе осъдена от СГС на три години затвор.

Апелативните магистрати прецениха, че тя не е принуждавала началника на НАП в Силистра Милена Цолчовска сама да подаде молба за напускане, тъй като ще бъде уволнена.

„Рано или късно истината винаги излиза наяве“, каза Мария Мургина, след като чу оправдателната си присъда.

Присъдата на Мургина все още не е окончателна и може да се обжалва в 15-дневен срок пред ВКС.

На 25 януари 2011 година Софийски градски съд (СГС) осъди Мария Мургина на 4 години затвор. Съдът я призна за виновна по две от четирите обвинения, които й бяха повдигнати.

Четири години затвор магистратите й присъдиха за това, че в периода 16 юни 2006 година - 20 юни 2006 година Мария Мургина е нарушила служебните си задължения, като дала указания на друго служебно лице в столичния НАП, за да се промени ревизионен акт на фирмата „Плевен 1999“ ООД. Според съда от това са настъпили вредни последици за бюджета в размер на над 1,3 милиона лева.

СГС призна Мургина за виновна и по обвинението, че е принудила бившия директор на Териториална дирекция на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде молба за напускане.

За да направи това, Мургина е заплашила Цолчовска, че ако не подаде молба, ще я уволни. За това престъпление наказанието, което съдът определи за Мургина, бе 3 години лишаване от свобода и 10 000 лева обезщетение на Цолчовска.

Градският съд на София обаче оправда бившия данъчен номер едно по обвинението за незаконно прихващане на данъчни задължения от 11,5 млн. лева на бившия собственик на „Кремиковци“ Валентин Захариев, както и за укриване на имот в Созопол от Сметната палата.

#Мария Мургина #Софийски апелативен съд #Софийски градски съд #присъда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници