Андонис Самарас е новият премиер на Гърция

Андонис Самарас е новият премиер на Гърция
Лидерът на Нова Демокрация Андонис Самарас се закле като премиер на Гърция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият консерватор Андонис Самарас беше натоварен да сформира правителство от президента на страната, след като получи парламентарната подкрепа на други две партии.

Самарас вече е положил клетва като премиер на новото правителство, съобщиха от гръцкото президентство, предаде БГНЕС.

"Възлагам ви да сформирате правителство и ви пожелавам успех, защото проблемите са многобройни и трудни," заяви президентът Каролос Папуляс, след като Самарас му съобщи, че е успял да получи подкрепата на социалистите от ПАСОК и на умерената лява партия Демократична левица.

61-годишният Самарас, председател на партия „Нова демокрация“, спечели парламентарните избори в неделя, но без да получи абсолютно мнозинство.

От понеделник той опитва да сформира правителствена коалиция, която да се изправи пред трудностите, които очакват свръхзадлъжнялата страна.

"Имам необходимото парламентарно мнозинство за сформиране на дългосрочно правителство за гарантиране на стабилността и надеждата" в страната, заяви Самарас на срещата си с Папуляс.

Един час по-рано лидерът на социалистите Евангелос Венизелос първи обяви постигнатото политическо споразумение, което ще позволи сформирането на коалиционно правителство, очаквано с нетърпение от кредиторите на страната.

Андонис Самарас е потомък на една от най-влиятелните гръцки фамилии. Той следва икономика в Емърст колидж в Масачузетс, където е съквартирант на бившия премиер Георгиос Папандреу.

През 1976 година Самарас завършва икономика в Харвардския университет. Първоначално той е депутат в гръцкия парламент, избран от листата на Нова демокрация.

През 1989 година е за малко икономически министър и между 1989 и 1992 е външен министър в кабинета на Константинос Мицотакис.

Андонис Самарас е един от безкомпромисните гръцки политици спрямо Македония и се застъпва за така наречената "православна ос на Балканите". Негова е заслугата за налагането на ембарго спрямо Македония от Гърция, след обявяването на нейната независимост.

През 1992 година заради липсата за компромис по този въпрос той е отстранен от поста външен министър, след което напуска партия Нова демокрация и създава през 1993 година движението "Политическа пролет".

През 2004 година Андонис Самарас се завръща в Нова демокрация, след като на изборите триумфира Костас Караманлис.

В края на 2009 година, когато Нова демокрация претърпя тежко поражение вследствие на финансовата и дълговата криза, Самарас поема председателството на партията.

#Андонис Самарас #Самарас #правителство #Евангелос Венизелос #ПАСОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници