Windows Phone 8 ще споделя базови компоненти с Windows 8

Windows Phone 8 ще споделя базови компоненти с Windows 8
A A+ A++ A

Microsoft обеща да ни запознае с бъдещето на Windows Phone и вече ни поднесе първата порция официална информация. Компанията все още пази в тайна някои от финалните възможности на платформата и се надяваме, че до есента ще ни запознае и с тях. Както очаквахме, WP8 ще остави ядрото Windows CE и ще го замени с много от възможностите на Windows 8. Става дума за споделено ядро, мрежови и мултимедийни възможности, файлова система, драйвери и т.н. Платформата поддържа нов хардуер и вече е оптимизирана за многоядрени процесори. През есента компанията ще се фокусира върху двуядрените чипове, а освен това ще добави и две нови поддържани екранни резолюции - 1280 х 768 и 1280 х 720 пиксела. Третата е 800 х 480 пиксела. Потвърдена беше и работата с флаш карти за съхранение на файлове като снимки, музика и видео, но освен това ще е възможно и инсталирането на приложения в тях.

В платформата влиза и Internet Explorer 10, който е с 4х по-бърз JavaScript интерпретатор в сравнение с Windows Phone 7.5 и с 2х пъти по-бърза работа с HTML5. Според Microsoft е по-бърз от iOS 6 и Android 4.0. Браузърът ще включва същия енджин като компютърната версия и ще предложи някои от неговите възможности като например филтрите SmartScreen. Друга от очакваните промени позволява създаването на нативни приложения (написани на C и C++) за платформата, от което най-добре ще могат да се възползват авторите на игри за осигуряването на впечатляващи заглавия. Тъй като с Windows 8 ще се споделят DirectX и графични драйвери, авторите на компютърен софтуер ще могат много лесно и с минимални промени в кода да направят и мобилни версии на приложенията си.

Не е пропусната работата с технологията NFC, която ще е допълнена от специален електронен портфейл за съхранение на различни електронни билети, купони за намаления и др. Компанията вече работи с мобилни оператори и тези, които ще поддържат NFC разплащания и ще предложат специални защитени SIM карти. Очаквано навигационната технология на Nokia Maps също ще е интегрирана в Windows Phone 8 и ще осигурява познати възможности като офлайн работа (предварително зареждане на картите) и подробни навигационни указания. Освен това и авторите на софтуер ще получат достъп до картите за интегриране в приложенията им. Това означава едно предимство по-малко за Nokia, с което да диференцира продуктите си от тези на останалите производители. Очакваме и по-сериозна интеграция на VoIP възможности, от които ще могат да се възползват приложения като Skype.

По отношение на бизнес възможностите – ще се поддържа криптиране на данни, дистанционно управление на устройствата от системните администратори, различни Office приложения и др. WP8 включва и нов начален екран, който дава повече възможности за персонализация. Потребителите ще могат да променят размера (три опции) на всяка една от плочките, което ще позволи върху екрана да се покаже повече информация. Добавени са и повече цветове за оцветяване на интерфейса. Освен това плочките вече ще изпълват изцяло екрана и съществуващата сега черна лента отдясно ще изчезне. Добра новина е, че ъпдейтите за WP8 вече ще се инсталират безжично и няма да изискват Zune. Освен това Microsoft поема ангажимента да осигурява ъпдейти в продължение на поне 18 месеца от премиерата на дадено устройство и обещава да даде ранен достъп до обновленията за ентусиастите, които искат това.

Джо Белфиоре демонстрира новата версия чрез двуядрен смартфон, произведен от Nokia, но както се очакваше, сегашните устройства няма да получат ъпдейт до нея. Основната причина за това е, че много от подобренията в WP8 са в области, които няма как да бъдат използвани от съществуващите устройства. Става дума и за хардуерни особености като двуядрени процесори, NFC възможности и т.н. Както се очакваше обаче, Microsoft ще осигури допълнителен ъпдейт до Windows Phone 7.8 за сегашните модели (най-вероятно тези от последното поколение като HTC Titan, Nokia Lumia 800, 710 и 900), който ще добави част от новите софтуерни подобрения като например новия начален екран.

Windows Phone 8 ще дебютира първо в устройства от Nokia, Samsung, HTC и Huawei с процесори от следващо поколение на Qualcomm. Става дума за чип Snapdragon S4 Plus, който комбинира S4 с подобрен графичен ускорител.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници