Първа помощ при топлинен удар

Първа помощ при топлинен удар
A A+ A++ A

Топлинният удар е най-тежкото състояние при прегряване на организма. Получава се най-често при физическо натоварване (спорт или работа) при висока температура в комбинация с неадекватен прием на течности.

Малките деца, старите хора, хората със затлъстяване и хората с нарушение на механизмите на изпотяване са най-рисковите групи за топлинен удар. Други рискови фактори са дехидратацията, употребата на алкохол, сърдечно-съдовите заболявания и някои медикаменти.

Най-голямата опасност за организма произтича от нарушаването на физиологичната способност за справяне с топлинния стрес – потенето и терморегулацията.

Основният симптом при топлинен удар е повишената телесна температура – обикновено тя е над 40 градуса С, което се съпътства с промяна в съзнанието от обърканост до кома. Кожата може да е гореща и суха, но понякога и влажна. Други важни симптоми са учестената сърдечна дейност (пулса), учестеното дишане, абнормното високо или ниско налягане, намалено до липсващо потене, главоболие, гадене, припадък.

При топлинен удар човек не е в състояние да си помогне сам. Ето как да постъпите, за да помогнете на човек с топлинен удар:

  1. Изведете човека от топлата среда (стаята или плажа) и го настанете в студено или климатизирано помещение.
  2. Повикайте спешна медицинска помощ.
  3. Междувременно изстудявайте тялото на човека, покривайки го с мокри чаршафи или пръскайки го със студена вода.
  4. Насочете свеж въздух към човека с помощта на вентилатор или с вестник.
  5. Дайте му да пие студена вода или напитки без алкохол и кофеин, ако е в съзнание.

По статия на Mayo Clinic

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници