Директорът на Втора МБАЛ: Не източвам болницата, дори успях да намаля загубите

Директорът на Втора МБАЛ: Не източвам болницата, дори успях да намаля загубите
http://www.vtorambal.com
A A+ A++ A

Доц. д-р Стефан Узунов е начело на Втора многопрофилна болница за активно лечение - София в София вече от няколко години. Първоначално заема поста като временно изпълняващ, но после печели и конкурс, след който официално стратегията му за развитие на болницата влиза в действие. И макар че от 1992 г. има опит в администрацията, по негов адрес не липсват критики. Затова решихме да чуем и неговата гледна точка за това как смята да подобри ситуацията в болницата и какви са основните проблеми там.

Конкретният повод за срещата с доц. Узунов е писмо от колектива на АГ клиниката в лечебното заведение, изпратено до Общината, омбудсмана и здравната комисия. В него медиците разкриват притеснителни факти от работата си, твърдейки, че проблемът е в лошото управление. Вижте как отговори на обвиненията изпълнителният директор.

Здравейте, доц. Узунов! Откога сте директор на Втора градска болница?

От април месец 2015 г. Първоначално договорът ми беше до конкурса, който приключи на 22.12 с решение на СОС. Кандидатства се с програма и с необходимите документи по изискванията на Столичния общински съвет.

С какво спечелихте?

С програма за развитие за 3-годишен период. Искам да променя начина на организация на дейността, да постигна в краткосрочен и дългосрочен план една добра икономическа среда, в която да работи лечебното заведение и да може да предоставя достъпна и своевременна, качествена и достатъчна медицинска помощ на пациентите.

Какви са проблемите, с които се сблъсквате в работата си?

Основният проблем е постоянното намаляване на обемите от страна на Националната здравно-осигурителна каса. Във времето те спаднаха с от 10 до 15%, което не ни позволява правилно да си разчетем начина на финансиране на различните ни дейности и какъв ще ни е приходът за дадения период.

Какво успяхте да постигнете до този момент?

Първата година, на базата на отрицателния резултат, които виждах през годините, реших да разкрия дейности, които ги имаме в лечебното заведение. Разкрихме отделение по Пулмология, което се дислоцира на базара на Рискова бременност, а тя се премести в Родилно отделение. Това показа положителен резултат за една година от 20-27 хил. лева, което ѝ даде стабилност да закрепи своята дейност и да може да се развива. Оборотът на леглата е плътен, но има какво да развием във високите технологии. Имаме бронхоскоп и тенденцията е да заработим в областта на бронхоскопиите и да можем да сме в помощ на района, който ние обслужваме.

Разкажете за новото оборудване, което се очаква болницата да получи до края на годината.

Столичният общински съвет ни разреши в края на годината да сключим с Фонда за развитие на София заем, който е за 10-годишен период от 499 900 лева за закупуване на апаратура. Ние ще си го изплащаме в този период като на този етап ни финансират за новата апаратура, а ние си заплащаме ДДС-то. Затова в цялата година сме разпределили как да постъпват апаратите.

Какво ще купите?

С каква апаратура ще се обнови болницата , както и останалата част от интервюто прочетете тук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници