Сонда на НАСА засне за пръв път вътрешната страна на пръстените на Сатурн

Сонда на НАСА засне за пръв път вътрешната страна на пръстените на Сатурн
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Космическата сонда „Касини“ изпрати най-близките снимки на Сатурн, след първото успешно преминаване между планетата и нейните пръстени. На снимките, разпространени от НАСА се виждат спираловидни облаци, голям ураган и необичаен вихър с шест страни, на повърхността на Сатурн, пише Труд.

„Касини, който изследва Сатурн от 13 години, се промъкна през тясното пространство между планетата и нейния най-вътрешен пръстен, където не беше минавал друг космически кораб досега. Очаква се космическият апарат да фотографира няколко малки вътрешни луни и да изследва ветровете, облаците, сиянията и гравитацията на планетата, информира БНТ.

Информацията ще помогне на учените да открият източника на магнитното поле на Сатурн, да определят с каква скорост се върти планетата и да установят какво се крие под нейните облачни слоеве. Разстоянието между Сатурн и пръстените му е около 2400 километра и не е никак безопасно. Учените предполагат, че то изобилства от ледени парчета. Космическият апарат преминава с относителна скорост от около 124 000 километра в час, така че дори и малки частици могат да се окажат фатални за него.

"Сондата "Касини" е в контакт със Земята и изпраща данни след успешното преминаване между Сатурн и нейните пръстени", се казва в пост на NASA в Twitter, предаде ТАСС. За да се предотврати повреда на оборудването, Касини е използвала антената си като щит, поради което сондата не е имала комуникация със Земята по време на маневрата. В интернет страницата на проекта се посочва още, че никой космически кораб не е бил в такава близост до Сатурн преди.

"Касини" се отправи към Сатурн през 1997 г. и пристигна в орбита около планетата през 2004 г., превръщайки се в първия й изкуствен спътник. Преди това сондата направи няколко гравитационни маневри около Венера, Земята и Юпитер. По време на престоя си около Сатурн, "Касини" е открила нови доказателства за хидротермална дейност на един от спътниците на планетата Енцеланд. Откритието потвърждава, че наличието на океан под леда предполага условия за живот.

През октомври 2015 г. "Касини" прелетя около 50 км от повърхността на южния полюс на Енцеланд, като взе проби за химичен анализ. Проучването е продължило година и половина, а като резултат, учените бяха в състояние да открият молекулен водород - най-вероятният източник на хидротермичната реакция. Следващото спускане на космическия апарат ще бъде на 2 май, след което ще бъде отново в атмосферата на Сатурн на 15 септември.

#Сатурн #Касини #НАСА #Венера

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »