Разкриха тайната на моаите от Великденския остров

Разкриха тайната на моаите от Великденския остров
Потомците на полинезийските племена, пристигнали на острова през 800 г., твърдели, че статуите сами са „дошли“ на сегашните си места. Снимка: Wikipedia
A A+ A++ A

Американски учени по всяка вероятност са разкрили тайната на гигантските статуи моаи от Великденския остров (известен още като остров Пасха или Рапа Нуи) – как създателите им са ги придвижвали на големи разстояния.

Според новата теория огромните монолитни човешки фигури са били придвижени на 18 км от кариерата до свещените места на острова, където са разположени на групи по 7 или 8 идола, без помощта на големи кранове, животни или други приспособления, предават БТА и bTV.

Потомците на полинезийските племена, пристигнали на острова през 800 г., твърдели, че статуите сами са „дошли“ на сегашните си места.

Според американските учени, ръководени от професорите по антропология и археология Тери Хант от Хавайския университет и Карл Липо от Университета на щата Калифорния в Лонг бийч, това твърдение не е толкова невероятно.

Движението е било осъществено благодарение на корема на статуите, преместения център на тежестта им и закръглената им основа. С тяхна помощ гигантите са можели да бъдат транспортирани в изправено положение, като се местят поред от едната и от другата страна по т.нар. техника rock 'n' roll.

През ноември миналата година „Нешънъл джиографик“ е финансирало експедиция, по време на която пред телевизионни камери група от 18 души е придвижила една от моаите с тегло 5 тона и височина 3 метра.

Статуята е била транспортирана само с помощта на въжета. През цялото време тя е запазвала вертикалното си положение. Създавало се е впечатлението, че огромната фигура танцува и се движи с помощта на много малко хора.

На Великденския остров има около 900 от т.нар. моаи – уникални причудливи каменни статуи. Те изобразяват човешки фигури и са с различни височини – от един до единадесет метра.

В каменната кариера на острова, където са изсечени, се намират много недовършени и съответно неизправени фигури, една от които е трябвало да бъде висока повече от 20 метра.

Не е ясно кога точно, как и защо са били издигнати статуите, но видът на недовършените статуи говори за това, че производството им внезапно е било прекратено.

#Пасха #Лонг бийч #Нешънъл джиографик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино