Проектирането на скоростния път Русе–Свиленград започва през октомври

Проектирането на скоростния път Русе–Свиленград започва през октомври
През октомври консорциумът между България, Турция и Катар ще започне работа по проекта и финансовия анализ на строителството на пътя. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Компанията за изграждане на скоростния път Русе–Свиленград, в която ще участват България, Турция и Катар, ще започне работа през октомври.

Представители на страните участнички се споразумяха във вторник работата по проектирането и финансовия анализ на строителството и експлоатацията на пътя да започне през есента, предаде БНР.

Трите държави ще излъчат по двама представители в надзорния комитет на проекта, който междувременно ще подготви тригодишна бюджетна рамка и меморандум за сътрудничество.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова уточни, че България няма да има друг финансов ангажимент освен отчуждителните процедури и издаването на разрешителни за строеж.

Бъдещият концесионер ще плати разходите по изграждане на пътя, по който ще се преминава с тол такси. Ще се обсъждат три алтернативни трасета - през Върбишкия проход, през Шипка и през Бургас–Варна–Шумен.

Премиерите на България, Турция и Катар се споразумяха за съвместния строеж на скоростния път Русе–Свиленград на среща в резиденция „Евксиноград“ край Варна през май.

Пътят, който ще бъде изграден чрез публично-частно партньорство, ще бъде извън националната инфраструктура, пътуването по която се заплаща с винетни такси, и преминаването по него ще се таксува с т.нар. тол такса.

Инвестицията в 300-километровата пътна отсечка ще бъде в рамките на 1-1,5 млрд. евро.

#Свиленград #Русе #България #Турция #Катар #скоростен път #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници